Неотдавнашният имиграционен приток в САЩ помага за укрепване на икономиката на страната въпреки куп глобални предизвикателства, акцентира Джойс Чанг, председател на глобалните изследвания в JPMorgan, пред CNBC.

Федералният резерв на САЩ повиши прогнозата си за растеж на БВП на страната в сряда до 2,1% за 2024 г. спрямо 1,4% в прогнозите си за декември, тъй като икономиката продължава да показва устойчивост въпреки високите лихвени проценти, с които централната банка се стреми да управлява нивата на инфлация.

Междувременно пазарът на труда остава сравнително горещ въпреки по-строгите финансови условия, като безработицата остава под 4% през февруари, а икономиката добавя 275 000 работни места.

Федералният резерв също така повиши прогнозите си за предпочитаната от него мярка за инфлацията: основните разходи за лично потребление (PCE). Сега Фед очаква основният PCE да достигне 2,6% спрямо 2,4% преди време, след като данните за инфлацията през януари и февруари помрачиха надеждите, че повишенията на цените са напълно овладени.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва променливите стойности на храните и енергията, се повиши с 0,4% през февруари спрямо предходния месец и с 3,8% на годишна база - малко по-високо от прогнозираното.

„Все още виждаме този феномен по целия свят - инфлацията в услугите все още е доста над нивото, което беше преди пандемията, така че гледаме към 3%, но нещо, което беше наистина подценено в САЩ, беше имиграционния принос“, казва Чанг. „Населението на САЩ е с почти 6 милиона повече, отколкото преди около две години, и това е причината за голяма част от увеличението на потреблението, особено на фона на изключително ниски нива на безработица.“

Тя добавя, че натискът върху заплатите и жилищните разходи, заедно с растежа на цените на енергията през тази година, предполагат, че Фед „все още не е излязъл от гората“, когато става въпрос за инфлацията. Скорошен доклад на Бюджетната служба на Конгреса изчислява, че нетната имиграция в САЩ е била 3,3 милиона през 2023 г. и се очаква да остане на това ниво и през 2024 г., преди да спадне до 2,6 милиона през 2025 г. и 1,8 милиона през 2026 г.

Имиграцията е сред най-горещите теми в навечерието на президентските избори през ноември, а Чанг смята, че различни събития биха могли да изострят проблема, особено разгръщащата се криза в Хаити. Тя обаче твърди, че по отношение на нетното въздействие върху икономиката имиграцията е „нещо положително“.

„От всичко, което видяхме, приходите, които се генерират, надвишават разходите. Сега това е политически въпрос, не само тук, в САЩ, но и в Европа също е проблем номер едно в момента. Въпреки всичко ние смятаме, че когато погледнете стойностите на безработицата и силата на потреблението, то имиграцията е пряко свързана с тях“, казва Чанг.

Други фактори, които са позволили на икономиката на САЩ да надмине конкурентите си, включват високия фискален дефицит и енергийната ѝ независимост, след като през последните години Европа се бори да изкорени зависимостта си от Русия в енергийните доставки.

Междувременно Бюджетната служба на Конгреса прогнозира, че дефицитът на федералния бюджет на САЩ възлиза на 1,4 трилиона долара през 2023 г., или 5,3% от БВП, и тепърва ще нарасне до 6,1% от БВП през 2024 и 2025 г.

„Мисля, че в година на избори ще видите много разходи и преди 30 септември, така че няма много признаци, че тези стойности ще намалеят“, добавя Чанг.

Имайки това предвид, JPMorgan вижда само „плитък“ цикъл на разхлабване от страна на Федералния резерв, като инфлационният натиск ще продължи на фона на високите държавни разходи и имиграцията.