Фотография на кралица Елизабет II с някои от нейните внуци и правнуци е била дигитално манипулирана, заявиха от Getty Images.

"Getty Images извършва преглед на разпространените изображения и в съответствие с редакционната си политика поставя бележка, ако източникът е предположил, че може да са дигитално подобрени", обясни говорител на Getty Images пред Business Insider.

The Telegraph първи съобщи новината в понеделник, а с днешна дата снимката вече не може да бъде изтеглена от базата на Getty Images.

Въпросното изображение е било публикувано от двореца Кенсингтън по повод 97-ия рожден ден на кралицата.

Принцът и принцесата на Уелс също са го сподели в социалните мрежи, уточнявайки, че снимката е направена от Кейт Мидълтън в замъка Балморал година по-рано.

Във вторник Reuters съобщи, че е проверила изображението и е открила "осем места, на които то е било ясно променено чрез дигитално клониране". Това означава "копиране на пиксели с цел преместване или маскиране на обекти или области в снимката", обясниха от агенцията и допълниха, че не могат да определят защо са направени промените.

"Reuters актуализира процедурите си, свързани с проверката на изображения от двореца Кенсингтън, след като потвърди втора променена снимка. В съответствие с принципите на доверие на Thomson, Reuters изисква снимките да отговарят на редакционните ѝ стандарти за качество, точност и надеждност на изображенията", заяви говорител на агенцията.

След анализ, CNN отрива 19 места на снимката, които са били променени. Някои от несъответствията включват неправилно подреждане на десена на полата на кралицата и неправилно подреждане на тапицерията на дивана, според CNN. Кичурите от косата на принцеса Шарлот изглеждат клонирани, а яркостта също не съответства на цялостното осветление на снимката.

Дворецът Кенсингтън отказа да коментира случая при запитване от Reuters и CNN.

Това е вторият случай само за месец, в който кралското семейство е подложено на проверка за редактиране на изображения.

Някои наблюдатели отдавна предполагат, че снимката на кралицата с внуците ѝ е редактирана. По-рано този месец световните фотоагенции свалиха от базата си данни снимка на принцеса Кейт Мидълтън и трите ѝ деца поради опасения, че е дигитално променена.

Тя беше публикувана от двореца Кенсингтън за Деня на майката, на фона на спекулациите за здравословното състояние на Кейт след планираната коремна операция през януари и липсата на публични изяви.

В отговор на публичния скандал, принцесата направи изявление в акаунта на двореца Кенсингтън в X.

"Подобно на много любители фотографи, понякога експериментирам с редактирането. Искам да се извиня за объркването, което предизвика семейната снимка, която споделихме вчера. Надявам се, че всички празнуващи са имали много щастлив Ден на майката", каза тя.

Кейт Мидълтън не се е появявала публично от Коледа. Продължаващото ѝ отсъствие от общественото полезрение, кризисният PR стил на кралското семейство и объркването около снимката разпалиха с нова сила "Кейтспиратството", допълва BusinessInsider.