Британската инфлация се е понижила през февруари с малко повече, отколкото очакваха икономистите и Английската централна банка (BoE), като по този начин проправя пътя за намаляване на лихвените проценти през следващите месеци.

Потребителските цени в страната нарастват с малко по-слаби от очакваните 3,4% на годишна база, което представлява забавяне спрямо увеличението от 4,0% през януари и най-ниското ниво на инфлация от септември 2021 г. насам, съобщи в сряда Службата за национална статистика (ONS), цитирана от Reuters.

Анкета на информационната агенция сред икономисти - и собствената прогноза на BoE, публикувана миналия месец - сочеха ръст на годишна база от 3,5%. Храните и продажните цени в заведенията за обществено хранене са най-големите низходящи фактори, компенсирани от възходящия принос на горивата. Базисната инфлация, която изключва цените на енергията, храните и тютюневите изделия, също се забавя до 4,5% спрямо 5,1% през януари. Предварителната анкета на Reuters предвиждаше, че показателят ще бъде 4,6%.

Данните бяха публикувани в деня, в който членовете на управителния съвет на BoE, определящи лихвените проценти, трябва да гласуват относно разходите по заемите. Решението се очаква в четвъртък. Това мотивира инвеститорите леко да увеличат залозите, че централната банка ще започне да намалява лихвените проценти през август.

"Инфлацията не е по-устойчива от очакванията и се движи в съответствие с пътя, който Английската централна банка намекна, че ще оправдае намаляване на лихвените проценти", коментира Пол Дейлс, главен икономист за Обединеното кралство в Capital Economics.

Тласък за Сунак

BoE коментира, че основния инфлационен натиск в икономиката остава твърде устойчив, за да може сега да започне с намаляването на лихвените проценти, въпреки че сигнализира, че е вероятно по-ниски разходи по заемите да бъдат въведени по-късно тази година. BoE и Службата за бюджетна отговорност на Великобритания смятат, че инфлацията - която достигна връх от над 11% през октомври 2022 г. - ще спадне обратно до целевите нива от 2% през следващите месеци.

Подобни данни ще бъдат приветствани от министър-председателя Риши Сунак преди националните избори, които вероятно ще се проведат по-късно тази година. Тъй като неговата Консервативна партия изостава сериозно в проучванията на общественото мнение от опозиционната Лейбъристка партия, Сунак се опитва да си припише заслугите за намаляването на инфлацията, въпреки че досега тези претенции не дават особено отражение на изборните нагласи. В отговор на данните от сряда финансовият министър Джереми Хънт коментира, че добрите новини за икономиката биха могли да помогнат на правителството да постигне целта си за пълно премахване на данъците върху социалните осигуровки.

"Това създава предпоставки за по-добри икономически условия, които биха могли да позволят по-нататъшен напредък по амбицията ни да стимулираме растежа и да направим така, че трудът да се изплаща", посочва Хънт в коментар на данните на ONS.

На 6 март той намали ставката на социалноосигурителните вноски за втори път в рамките на по-малко от четири месеца. Въпреки това министърът заяви, че всяко по-нататъшно намаляване ще бъде направено само ако правителството успее да избегне увеличаването на заемите или съкращаването на финансирането на обществените услуги.

Лейбъристката партия смята, че цените все още са високи и че хората са в по-лошо положение след 14 години управление на консерваторите.