Докато се разхождат из зашеметяващия дворец и се взират в таваните му, украсени с фрески, австралийците Кели и Джес Галоуей вече си дават сметка, че животът им е на път да се промени.

Почти веднага след развода през 2013 г., двойката решава да закупи исторически имот в селцето Стимиляно в централната част на италианския регион Лацио.

"Агентът ни преведе през пътеката, отвори вратата и ни въведе в тази прекрасна голяма кухня", разказва Кели пред CNN.

"След това влязохме в главното помещение, а аз стоях и се взирах нагоре към стълбището. Бях толкова зашеметена, че заплаках".

Италианска мечта

Кели и Джес, които са били женени в продължение на 18 години, стават горди собственици на Palazzo Menichelli, който е необитаем в продължение на три десетилетия.

Но как една бивша двойка купува заедно величествена резиденция в чужда страна?

"Бяхме в платонично съжителство от много години", обяснява Кели. "Но сме добри приятели. И аз видях в това шанс за Джес да има собствен дом, а за мен - собствен дом и да заживеем щастливо на това красиво място."

Кели мечтае за "щастлив живот до края на дните си" в Италия много преди да посети страната. Първоначално планира да се премести там през 2014 г. Нещата обаче не се получават. Когато през 2018 г. пътува до Италия за първи път, се влюбва в нея "повече от всякога".

На следващата година продава дома си в Австралия и внася депозит за дворец в град Алвито, област Лацио.

Но с настъпването на пандемията Кели започва да се притеснява от поемането на такъв голям проект и се отказва от сделката.

Въпреки този неуспех, тя е решена да се премести в Италия възможно най-скоро и решава да попита Джес дали би желал да дойде с нея, за да ѝ помогне да се установи. Отговорът му е да.

Кели и Джес, които имат три деца, остават близки след развода и продължават съвместните си проекти.

"Все още се занимавахме с много неща заедно и понякога пътувахме съвместо", добавя тя.

Имот с история

През юли 2020 г. двойката заминава за Италия с двете си кучета.

Въпреки че Джес, който никога дотогава не е пътувал до Италия, възнамерява да остане само за кратко, се влюбва в имота.

След преговори със собствениците сделката за Palazzo Menichelli на стойност 123 000 евро е подписана.

"Просто отидохме в офиса на агента, прегледахме цялата документация и я подписахме още същата вечер", допълва Кели.

След като продажбата е финализирана по-късно същата година, двойката прекарва следващите седмици в опознаване на района и правене на планове.

"Винаги е имало уговорка, че можем премахнем Джес като собственик от договора, ако промени решението си", обяснява Кели.

Но двамата бивши съпрузи бързо се заемат с ремонтните дейности по историческия имот, който е с площ около 500 кв.м и има тераса на покрива, която се простира на целия последен етаж.

През следващите три години Кели и Джес сами извършват по-голямата част от работата, като превръщат огромното празно пространство в работеща кухня, обновяват баните и боядисват многобройните стени на огромния имот.

Според Джес една от най-трудните работи е изграждането на градината "от нулата" и създаването на озеленено пространство.

"Тази градина беше голямо предизвикателство, защото беше с "много странна настилка", представляваща случайни наредени камъни. И нямаше абсолютно никаква земя."

Реставрацията

Когато Кели и Джес започват да работят по фасадата на имота, откриват още много фрески, които са заличени и старателно премахват боята, за да ги възстановят.

"Премахването на боята от стенописите е дългосрочен проект", обяснява Кели. "Ще работим упорито в тази посока."

Работата по имота на 6 нива със 17 стаи, 4 спални, 2 трапезарии, 2 кухни, 4 бани и два входа, почти е напълно приключена.

Една от спалните е превърната в салон/музикална зала, където планират да организират малки концерти за семейството и приятелите, а също така са закупили и реставрирали венециански клавесин - клавирен инструмент, популярен през бароковия период.

Кели и Джес са създали и две нови трапезарии, които излизат на задната тераса.

Те планират да превърнат две от спалните на второто ниво в луксозни апартаменти за отдаване под наме, а отделна част - в ресторант.

Въпреки че са вложили много труд в имота, смята, че са чувстват невероятни късметлии, тъй като процесът е бил "адски лесен".

"Толкова много филми разказват как трудно се ремонтира място и се урежда това и онова", казва Кели и обяснява, че имотът не е изисквал конструктивни, водопроводни или електрически работи.

Досега са похарчили по-малко от 50 000 евро за материали по ремонта.

Сплотена общност

Макар че Джес е планирал да остане в Италия за кратко, страната му харесва много и той се чувства добре в Стимиляно, само на час път от Рим.

"Всички са изключително дружелюбни и отзивчиви. Това е наистина страхотна общност."

Двойката обаче признава, че изучаването на италиански и общуването с местните е огромно предизвикателство.

"Аз съм доста срамежлива", казва Кели. "Затова се чувствам неудобно. Много се самобичувам, защото не разбирам това, което местните хора ми казват."

И макар че Джес усвоява думи и може да "се справя" в супермаркета, далеч не говори свободно.

Кели признава, че не са успели да общуват с местните жители толкова, колкото им се е искало, отчасти поради езиковата бариера, както и поради факта, че са пристигнали по време на пандемията и прекарват времето си в работа по имота.

"Ще излъжа, ако ви кажа, че ходим на много срещи с местните жители и всички обикаляме по къщите. Това не се е случва много често. Но посещаваме всички местни събития. А чудесното на малките италиански градчета е, че там постоянно се случват събития."

Кели е изключително впечатлена от топлотата и добротата на местната общност и описва как съседите им понякога "се появяват на вратата и ни подаряват лазаня", защото често "правят десетки и ги раздават на приятели".

"Такива неща ме смайват", казва тя и добавя, че Джес често получава безплатно кафе или бутилка вино, докато е навън.

Живот като в приказка

"Хората се оплакват от бюрокрацията", казва Кели.

"Но това, което аз изтъквам, е, че всяка година прекарваме малка част от времето си в бюрокрация, а 99% просто си живеем този прекрасен живот на това прекрасно място."

Въпреки че двамата с Джес са щастливи, Кели признава, че платоничните им отношения могат да предизвикат объркване, особено при среща с непознати.

"Но аз съм на 60 години, а Джес е на 62. Извинете ме за прямотата, но на нашата възраст много хора така или иначе не живеят по-различно. Така че ние сме нещо като повечето женени двойки".

Наследниците им са доволни от начина, по който са се развили нещата, а синът им планира да дойде на гости скоро тази година.

Снимки: Facebook/ Palazzo Menichelli