Европейската комисия удари Apple с 1,8 милиарда евро антитръстова глоба за злоупотреба с господстващо положение на пазара за разпространение на приложения за стрийминг на музика.

EК заяви, че е установила, че Apple е наложила ограничения върху разработчиците на приложения, които им пречат да информират потребителите на iOS за алтернативни и по-евтини музикални абонаментни услуги, налични извън приложението.

Apple също така забрани на разработчиците на приложения за стрийминг на музика да предоставят каквито и да било инструкции за това как потребителите могат да се абонират за тези по-евтини оферти, твърди ЕК.

Това е първата антитръстова глоба на Apple от Брюксел и е една от най-големите, наложени на технологична компания от ЕС.

Европейската комисия започна разследване срещу Apple след жалба от Spotify през 2019 г., припомня CNBC.

Разследването беше стеснено, за да се фокусира върху договорните ограничения, наложени от Apple на разработчиците на приложения, които им пречат да информират потребителите на iPhone и iPad за алтернативни абонаментни услуги за музика на по-ниски цени извън на App Store.

Поведението на Apple е продължило почти 10 години според Комисията и „може да е накарало много потребители на iOS да плащат значително по-високи цени за абонаменти за стрийминг на музика поради високата комисионна, наложена от Apple на разработчиците и прехвърлена на потребителите под формата на по-високи абонаментни цени за същата услуга в Apple App Store.“

Отговорът на Apple

В ожесточен отговор Apple казва, че Spotify ще спечели най-много от решението.

„Основният защитник на това решение – и най-големият бенефициент – е Spotify, компания, базирана в Стокхолм, Швеция. Spotify има най-голямото приложение за стрийминг на музика в света, като компанията се е срещала с Европейската комисия повече от 65 пъти по време на това разследване“, се казва в изявление на Apple.

„Днес Spotify има 56% дял от европейския пазар за стрийминг на музика – повече от два пъти повече от този на най-близкия им конкурент – и не плаща на Apple нищо за услугите, които са им помогнали да станат една от най-разпознаваемите марки в света.“

Apple заявява още, че "голяма част" от успеха на Spotify се дължи на App Store на гиганта от Купертино, "заедно с всички инструменти и технологии, които Spotify използва, за да създава, актуализира и споделя своето приложение с потребителите на Apple по целия свят."

Apple добавя, че Spotify не ѝ плаща нищо. Това е така, защото вместо да продава абонаменти в своето приложение за iOS, Spotify ги продава чрез собствения си уебсайт. Apple не събира комисионна за тези покупки.

Разработчиците през годините се обявяват против таксата от 30%, която Apple начислява за покупки в приложението.

Очаква се глобата да засили напрежението между големите американски технологични компании и Брюксел в момент, когато ЕС засилва контрола върху тях, посочва CNBC.

Миналата година EК определи Apple и други технологични гиганти като Microsoft и Meta като „пазачи“ съгласно забележителен регламент, наречен Закон за цифровите пазари.

Той има за цел да пресече антиконкурентните практики от страна на големите технологичните играчи и да ги принуди да отворят за други конкуренти някои от услугите си (като онлайн търсене, реклама, съобщения и комуникации).

По-малки интернет компании се оплакаха, че бизнесът им страда от бизнес практиките на гигантите, припомня още CNBC.

Законът вече оказа влияние върху Apple. Базираният в Купертино, Калифорния гигант обяви плановете си тази година да отвори своите iPhone и iPad за алтернативни магазини за приложения, различни от собствените. Разработчиците отдавна се оплакват от таксата от 30%, която Apple начислява за покупки в приложението.