Tesla се стреми да достави своя спортен електромобил Roadster през следващата година, заяви главният изпълнителен директор Илон Мъск.

"Тази вечер радикално увеличихме целите на дизайна на новия Tesla Roadster", написа Мъск в X, като добави, че производственият модел на електромобила ще бъде завършен и представен до края на тази година.

Tesla обяви модела в края на 2017 г. Roadster е четириместен автомобил, задвижван от батерии, който първоначално трябваше да бъде пуснат на пазара през 2020 г., посочва Reuters.

Милиардерът заяви в поредица от публикации в X, че автомобилът ще бъде съвместна работа между Tesla Inc. и Space Exploration Technologies Corp. - двете му най-ценни предприятия.

Мъск за първи път представи прототип на Roadster от второ поколение в края на 2017 г. и тогава заяви, че автомобилът ще се появи три години по-късно. По това време Tesla взимаше до 250 000 долара за резервации, тъй като не разполагаше с достатъчно парични средства и се бореше да увеличи производството на седаните Model 3.

В хода на новото популяризиране на Roadster главният изпълнителен директор на Tesla се върна към някои свои предишни публикации в социалната мрежа, която сега вече притежава. Още през юни 2018 г., когато Мъск намекна за предлагане на пакет за ракетни двигатели на SpaceX, той написа, че е трябвало да избира между закупуването на къща или McLaren, след като е продал първата си компания. Той е избрал автомобила.

"Ще обичате новия Roadster повече от къщата си", написа Мъск днес.

В постовете на милиардерът не се споменаваше, че най-големият конкурент на Tesla току-що е представил свои високопроизводителен модел. В началото на седмицата BYD дебютира с Yangwang U9 - суперавтомобил за 1,68 млн. юана (233 400 долара), който се изправя срещу бензиновите модели на компании като Ferrari и Lamborghini.

BYD, която през четвъртото тримесечие на миналата година продаде повече електрически автомобили от Tesla заяви, че U9 ускорява до 100 км/ч за 2,36 секунди. Мъск отговори, че Tesla ще се стреми да постигне време от нула до 100 под 1 секунда.

Първото поколение Roadster на Tesla се основаваше на шасито на Lotus Elise и излезе от производство през 2012 г., когато компанията пусна седана Model S. Преди шест години Мъск изстреля своя личен червен Roadster в орбита с ракета на SpaceX.