Google стартира инициатива за изкуствен интелект в Европа, като обяви финансиране в размер на 25 млн. евро в подкрепа на обучението по технологията.

Мултинационалният технологичен гигант заяви, че ще започне с отпускането на 10 млн. евро, предоставяйки на европейците нови умения, "за да не останат по-назад".

Google търси кандидатури от организации, за да помогне да се достигне до тези, които могат да имат най-голяма полза от обучение, съсредоточавайки се "уязвими и необслужвани общности".

Инициативата е в партньорство с базираната в Обединеното кралство фондация Centre for Public Impact, съобщава Euronews.

"Европа може да бъде водеща в използването на изкуствения интелект за създаване на силна и справедлива икономика - с по-продуктивни индустрии, по-смислена работа и много нови видове работни места", пише Мат Бритин, президент на Google за Европа в блога си.

Google ребрандира Bard AI, обявявайки нови услугиBard, основният конкурент на ChatGPT, вече се нарича Gemini - същото име като набора от модели на изкуствен интелект, които го захранват

"Искаме да изиграем своята роля в укрепването на работната сила в Европа, като подкрепяме хората в процеса на промяна, така че всички да могат да извлекат полза."

През 2015 г. Google стартира кампания, в рамките на която 12 милиона души в Европа бяха обучени на дигитални умения, допълват от компанията.

Тази нова "AI Инициатива за възможности" ще включва и програми за развитие на стартиращи предприятия в Европа, Близкия изток и Африка.

"AI има огромен потенциал да промени света към по-добро. И все пак изследванията показват, че ползите от него могат да задълбочат съществуващите неравенства - особено по отношение на икономическата сигурност и заетостта", заяви Ейдриън Браун, изпълнителен директор на Centre for Public Impact.

Nvidia призовава нациите: Изградете си собствена инфраструктура за AI

"Тази нова програма ще помогне на хората в цяла Европа да развият своите знания, умения и увереност по отношение на технологията, като гарантира, че никой няма да бъде изоставен."

Европейската комисия иска 80% от населението на ЕС да има основни цифрови умения до 2030 г., посочва Euronews.

По данни на Евростат около 56% от хората между 16 и 74 години имат "основни общи дигитални умения", като разликите между държавите от ЕС са големи.

Докато в Нидерландия и Финландия над 80% от хората имат основни дигитални умения, в Румъния това са едва 28%, а в България – 36%.