Преходът към зелена енергия в Европа е заклещен между чука и наковалнята. Напливът от евтини китайски слънчеви панели води до рекордни инсталации за слънчева енергия. Но същият този внос смазва и малкото местни производители в Европа.

Правителствата и промишлеността са разделени по въпроса как да реагират.

В Европа току-що бе отбелязана благоприятна година за зелената енергия. Страните от Европейския съюз инсталираха рекордно количество соларни мощности - с 40% повече, отколкото през 2022 г. Огромната част от тези панели и части идват от Китай - в някои случаи 95%, сочат данни на Международната агенция по енергетика.

Най-зелените държави в Европа през 2024 г.Нов индекс оценява всичко - от степента на рециклиране до емисиите на CO2, за да разкрие най-устойчивите дестинации в Европа


И все пак бумът на зелената енергия не помогна на малкото местни производители на соларни панели в Европа, които достигнаха кризисна точка, смазани от по-евтиния внос и свръхпредлагането. Съобщенията за закриване на производства стават все повече, а секторът предупреждава, че половината от капацитета му може да бъде затворен до седмици, ако правителствата не се намесят.

Политиците се опитват да реагират, но не са на едно мнение как да го направят.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек например писа до Европейската комисия през ноември, изразявайки загриженост, че изпълнителният орган на ЕС е напът да наложи търговски ограничения върху вноса на технологии за добив на слънчева енергия от Китай.

"Чух, че Комисията може би възнамерява да наложи защитни мерки срещу вноса на фотоволтаични модули от Китай. Имам много силни опасения по този въпрос", се казва в неговото писмо, цитирано от Reuters.

Победители и губещи в битката за зелени субсидииГигантските субсидии и нарастващият протекционизъм променят световната търговия


Хабек предупреждава също така, че ограничаването на китайския внос може да убие бързото разрастване на зелената енергия в Европа и да оскъпи с 90% пазара на фотоволтаични модули. Според него това крие риск от фалити на компании от ЕС, които сглобяват и монтират соларни панели с помощта на вносни части.

Планираната от самата Германия подкрепа за сектора е поставена под въпрос заради кризата в държавния бюджет на страната.

Испания, на свой ред, не изключва налагането на мита върху вноса на материали за соларни панели, а Нидерландия иска да покрие вноса на фотоволтаици с граничния данък върху въглеродните емисии на ЕС. Миналата седмица Италия обяви инвестиция от 90 млн. евро във фабрика за фотоволтаични панели в Сицилия.

Ценова война

В речта си в понеделник, посветена на проблемите на соларния сектор, еврокомисарят по финансовите въпроси Мейрад Макгинес не предложи нова подкрепа. Тя посочи вече предприетите мерки на ЕС, включително закон, който трябва да бъде финализиран във вторник и който има за цел да ускори издаването на разрешителни за местно производство и да даде предимство на продукти, произведени в ЕС.

Паркингът е електроцентрала и електроцентралата е паркинг Производството на зелена енергия е бъдещето и затова не е учудващо, че все повече страни търсят начини да го улеснят или наложат


По отношение на търговските ограничения Макгинес запазва предпазлив тон.

"Като се има предвид, че понастоящем разчитаме в много голяма степен на вноса, за да постигнем целите на ЕС за разгръщане на слънчевата енергия, всяка потенциална мярка трябва да бъде преценена спрямо целите, които сме си поставили по отношение на енергийния преход", посочва тя.

Самата индустрия също е разделена по отношение на решението. Производителите на соларни продукти призоваха правителствата да се намесят и да изкупят излишните запаси от соларни модули, за да намалят свръхпредлагането, а ако това не може да стане бързо, да обмислят търговски бариери.

Но по-широката индустрия е против ограничаването на вноса.

"Не можете да намалите зависимостта си от Китай в краткосрочен план или няма да изградите проектите си", казва пред информационната агенция Мигел Стилвел д'Андраде, главен изпълнителен директор на португалската компания за комунални услуги EDP, и отбелязва, че цените на соларните панели са се повишили в САЩ, които са въвели мита върху китайския внос: "Цената на панелите е повече от два пъти по-висока от тази в Европа".

Най-голямата въгледобивна компания в света залага на соларната енергияНай-голямата въгледобивна компания в света инвестира агресивно в соларна енергия и планира да затвори голяма част от по-малките си мини


Дори местните производители казват, че надеждите за конкурентоспособна европейска индустрия са слаби.

Европа е в "ценова война" с Китай, смята Гюнтер Ерфурт, главен изпълнителен директор на швейцарския производител на панели Meyer Burger, който планира да затвори губещата си германска фабрика за соларни модули, позовавайки се на липсата на подкрепящи европейски политики.

Тъй като някои китайски соларни компании са в състояние да продават дори под производствените разходи, това поставя Европа в изключително неудобна позиция.

"Соларната индустрия в Китай е стратегически субсидирана със стотици милиарди долари в продължение на години", акцентира в заключение Ерфурт.