Гневно фермерско недоволство заля най-големите страни на Стария континент през последната седмица.

На протести излязоха производители в Германия, Франция, Румъния, Нидерландия и Белгия.

Те стигнаха дори под прозорците на европейските лидери, скандирайки към председателя на ЕК Урсула Фон дер Лайен „Урсула, ние сме тук!“, точно преди извънредната среща на върха, провела се в четвъртък, 1 февруари.

В отговор, Европейската комисия започна "стратегически диалог" със сектора в опит да сложи край на все по-отчетливото противопоставяне между селското стопанство и екологичните разпоредби.

Как започна всичко

Историята на настоящите протести може да се проследи назад до Зелената сделка през 2019 г., която включваше значителни промени за постигане на неутралност по отношение на климата.

Целта беше да се декарбонизира и цифровизира европейската икономика. Сделката предложи сериозни промени в политиките с цел постигане на климатична неутралност до 2050 г., припомня в анализ Euronews.

Белгия - първа в ЕС по токсични пестициди в плодовете и зеленчуцитеСъгласно стратегията на ЕС

Създателите на тези политики обаче не успяха да предвидят т.нар. възприемане от втори порядък, т.е. тяхното въздействие върху земеделските стопани.

Продължаващите сътресения в земеделския сектор се съчетаха със забавяне на всички големи икономики в Европа, което създаде предпоставки за мегакриза.

Сред многото стратегии, "От фермата до вилицата" въведе две ключови цели, свързани със селскостопанския сектор на Европа:

  • Да се намали употребата на пестициди и торове с 50%
  • До 2030 г. 25% от земеделието да стане биологично
  • Поради екзистенциалната заплаха от разрушаването на околната среда, Европейската зелена сделка и до днес продължава да преследва целта си за гарантиране устойчивостта на биоразнообразието и екосистемите.

    Развитие в застой

    През ноември миналата година политиците от ЕС отхвърлиха законопроекта за "Устойчиво използване на пестициди", който беше една от важните клаузи на стратегията "От фермата до вилицата".

    Въпреки че законопроектът имаше за цел да насърчи създаването на биологично земеделие, той така и не видя бял свят.

    Селското стопанство и енергетиката - жертви на сушата в ЕвропаБлизо половината страни от ЕС страдат от сушата, която затруднява селското стопанство, производството на енергия и водоснабдяването

    Противопоставянето дойде не само от земеделските производители, но и от десните политици, които смятаха, че той може да доведе до отрицателно въздействие върху добивите и по този начин да наруши производството на храни.

    Основната земеделска група на ЕС, COPA-COGECA, разкритикува законопроекта.

    "Нека не забравяме, че това предложение е идеологическо от самото начало, без връзка с реалностите в селското стопанство, предлагащо нереалистични преходи без необходимото финансиране", заяви групата.

    "Нека не забравяме, че цялата тази поляризация можеше да бъде избегната и да се намерят решения без идеологическата упоритост на няколко лица, вземащи решения".

    Картината сега

    В много части на Европа протестите прераснаха в блокиране на пътища, отразявайки гнева срещу нарастващите цени, ниските заплати и екологичните разпоредби на ЕС.

    Конкуренцията в местната хранителна промишленост допълнително влошава положението, като оставя малко надежда за земеделските производители.

    Как зърнопроизводителите от Източна Европа попаднаха в перфектната буря Правителствата в Източна Европа посочиха Украйна като виновник за проблемите на земеделските производители

    Според репортаж на CNBC на табелите на протеста било написано:

    "Когато фермерите са съсипани, храната трябва да се внася"

    "Няма фермери, няма храна, няма бъдеще"

    Тежкото положение на фермерите е свързано не само с конкретните мерки на държавната политика, но е и опит да се пренебрегнат екологичните разпоредби на ЕС и визията за устойчивост.

  • Фермерите в Германия протестират срещу правителствения план за намаляване на субсидиите за дизелови двигатели;
  • Фермерите във Франция протестират срещу прекомерните регулации по отношение на земеделските им дейности;
  • Фермерите в Нидерландия протестират срещу екологичните планове на правителството, насочени към намаляване на броя на добитъка с цел намаляване на емисиите.
  • Въздействие върху европейската икономика

    Протестите могат да нарушат не само селскостопанската структура на региона, но и транспортния сектор, отговорен за доставката на различни стоки, като по този начин спрат цялостната верига за доставки и засегнат регионалната икономика.

    Европейските фермери предупреждават за проблеми с доставките на храна По-високите разходи и несигурността карат мнозина да свият максимално производството

    Агресивните демонстрации, сблъсъците с полицията, затварянето на цялата страна, блокирането на пътища и масовите протести ще имат сериозни последици за търговския и производствения сектор.

    Освен това фермерите вече се насочват към пристанищните райони с цел да предизвикат смущения в логистичната инфраструктура и да повлияят на пристанищните дейности.

    Неотдавна, по време на един от протестите в Белгия, пристанището на Зеебрюге беше блокирано за 36 часа като част от по-широките европейски демонстрации.

    И ако преди Европа е имала възможност да се възстанови от икономическите последици, сега действията на земеделските стопани допълнително задълбочават проблемите, натоварват икономическата инфраструктура на отделните държави и минимализират възможността за възстановяване на селскостопанската инфраструктура след големите пожари от миналото лято.

    МВФ: Средносрочните перспективи за растеж в Европа намаляватНарастването на заплатите се очаква да остане високо - в ЦИЕ и развитите европейски страни

    Демонстрациите имат потенциала не само да предизвикат влошаване на националния икономически пейзаж, но и да повлияят на икономиката на равнище ЕС.

    Ако трябва да цитираме финансистите от ЕЦБ: "Икономиката на еврозоната ще продължи да бъде слаба в краткосрочен план, но се очаква да набере скорост по-късно тази година".

    Пътят напред

    За да преодолее различията, ЕС трябва да постигне споразумение, което да гарантира справедливи цени за земеделските стопани, така че преходът към зелена икономика да бъде плавен и стабилен.

    Като се има предвид международната конкуренция, на земеделските стопани трябва да се осигури справедлив доход, така че и те да могат да се възползват от визията на "зелената сделка" на ЕС, завършва анализът на Euronews.