Правителствата от еврозоната са продали рекордно количество облигации през януари.

Това е най-високото търсене досега, тъй като надеждите за намаляване на лихвените проценти на фона на отслабваща икономика нарастват.

Тенденцията рязко контрастира с опасенията за огромни нужди от държавно финансиране през 2023 г., особено в САЩ, които през октомври предизвикаха разгром на облигациите и доведоха разходите по заемите до най-високите им стойности за повече от десетилетие.

През януари държавите от еврозоната са набрали рекордните 73 млрд. евро (79,1 млрд. долара) от продажби на синдикирани облигации, показват данни на LSEG IFR към 30 януари.

Търсенето на стойност около 725 млрд. евро надхвърля финансирането рекордно повече, сочат изчисления на Reuters, базирани на данни от службите за управление на дълг и IFR.

WSJ: Стагниращата икономика на Европа изостава от САЩАмериканската икономика се разширява стабилно и се радва на най-силното си представяне спрямо еврозоната от 2013 г. насам

От данните става ясно, че икономиката в еврозоната е била в застой миналата година.

Сега паричните пазари очакват първото намаление на лихвените проценти от Европейската централна банка през април, което засилва настроенията към облигациите.

Мащабът на търсенето при продажбите на държавни облигации през януари надхвърля този, наблюдаван по време на пандемията. когато ЕЦБ изкупи дълг за трилиони евро, за да задържи разходите по заемите.

Reuters Graphics

"Това беше изненада, като се има предвид фактът, че всички прогнозираха защитна стена на предлагането", коментира директорът на белгийската дългова агенция Марич Пост.

На 9 януари в Белгия беше регистрирано рекордно търсене на 10-годишни облигации на стойност 75 млрд. евро, което доведе до набиране на 7 млрд. евро.

Друга забележителна сделка беше в Испания, която отбеляза най-високото досега търсене на индивидуални държавни облигации от 138 млрд. евро и набра 15 млрд. евро от продажбата на 10-годишен дълг - една от двете най-големи емисии в историята на страната.

Лий Камбъс, ръководител на отдел "Дългови капиталови пазари за Европа, Близкия изток и Африка" в Barclays, коментира, че ралито на облигациите в края на годината, когато много инвеститори вече са затворили книжатаси, означава, че пропусналите коригират позициите си, като участват в продажби на дълг.

В периода ноември-декември пазарите на облигации са отбелязали най-голямото си двумесечно рекордно нарастване, възстановявайки се от по-ранния спад. Някои по-дългосрочни инвеститори са направили по-големи поръчки за сделки в сравнение с миналата година, допълва анализаторът от Barclays.

„Меко кацане“: МВФ повиши прогнозата си за глобален растеж през 2024 г.Подобрените перспективи се подкрепят от по-силните частни и публични разходи въпреки строгите парични условия

Междувременно, доста от правителствата отчитат по-голямо търсене от инвеститори извън еврозоната. Това подчертава потенциала за привличане на чуждестранни инвеститори и загърбва в миналото ерата на отрицателни лихвени проценти.

Инвеститорите отбелязват, че при всички притеснения, свързани с високи нужди от финансиране, правителствата плащат ограничена допълнителна доходност по неизплатените облигации, за да привлекат купувачи.

"Поради силното търсене, на държавите не се наложи да предлагат свръхдоходност, за да изтеглят значителните си обеми емисии", обяснява Роджър Халам, глобален ръководител на отдел "Лихвени проценти" във Vanguard, който управлява активи на стойност 8,2 трлн. долара и предпочита испански и гръцки облигации.

Тъй като в еврозоната са едни от най-големите пазари на държавни облигации, силният инвеститорски апетит е добър знак в световен мащаб, допълва Reuters. И докато ЕЦБ намалява своите облигации, на пазарите може да се наложи да абсорбират рекордните 675 млрд. евро от дълга на блока, изчислява Barclays.

Инфлацията в еврозоната се охлажда по-бързо от очакваното, сочат нови данниПрез 2025 г. растежът на цените може да достигне средно 2,0%, показва Проучването на професионалните прогностици, което е ключово за политиката на банката

Зад Океана – доходността на американските държавни ценни книжа се понижи в понеделник, след като правителството заяви, че очаква да вземе по-малко заеми през първото тримесечие, отколкото първоначалната му прогноза.

Несигурността по отношение на паричната политика в Япония пък доведе до отслабване в търсенето на нейни облигации.

Трейдърите на този етап предпочитат да са предпазливи.

Според ръководителя на отдела за търговия с лихвени проценти в ЕМЕА на BofA Кал Ел-Уахаб, показатели като средната цена на прекъсване - най-ниската цена, приета за даден аукцион и нивото на наддаване – колко по-висока е цената на облигациите спрямо тези в обращение, са по-ниски от средните за миналата година.

При високото търсене на облигации инвеститорите предупреждават, че хедж фондовете, които получават само малък дял от продажбите на правителствен дълг, може да надценяват търсенето си, за да получат по-добри разпределения – отдавнашен проблем, който изкривява данните за търсенето, допълва Reuters.