Международният валутен фонд повиши прогнозата си за световния икономически растеж, като подобри перспективите си за двете най-големи икономики – САЩ и Китай, и посочи по-бързо от очакваното намаляване на инфлацията.

Главният икономист на МВФ Пиер-Оливие Гуриншас заяви, че актуализираните икономически перспективи на глобалния кредитор индикират тенденция за "меко приземяване", но общият растеж и световната търговия все още остават по-ниски от средните исторически стойности.

"Констатираме, че световната икономика продължава да проявява забележителна устойчивост и че се намираме в заключителния етап на "меко приземяване" с постоянно намаляваща инфлация и задържащ се растеж", заяви Гуриншас, цитиран от Reuters.

"Но основата на експанзията остава по-бавна и е възможно да предстоят сътресения", допълни той.

Световната банка очаква най-лошия икономически растеж от 30 години насам Банката предупреди, че без

Подобрени перспективи

МВФ заяви, че подобрените перспективи се подкрепят от по-силните частни и публични разходи въпреки строгите парични условия, както и от увеличеното участие на работната ръка на пазара на труда, оздравените вериги за доставки и по-евтините цени на енергията и суровините.

МВФ прогнозира глобален растеж от 3,1% през 2024 г., което е с две десети от процентния пункт повече от октомврийската му прогноза и очаква непроменен растеж от 3,2 % през 2025 г.

Историческата средна стойност за периода 2000-2019 г. е 3,8%.

Финансовата институция прогнозира ръст на световната търговия от 3,3 % през 2024 г. и 3,6 % през 2025 г., което е доста под историческата средна стойност от 4,9%.

МВФ се придържа към октомврийската си прогноза за обща инфлация от 5,8% през 2024 г. С изключение на Аржентина, където инфлацията се повишава, глобалната обща инфлация ще бъде по-ниска, допълни Гуриншас.

Инфлацията в еврозоната се охлажда по-бързо от очакваното, сочат нови данниПрез 2025 г. растежът на цените може да достигне средно 2,0%, показва Проучването на професионалните прогностици, което е ключово за политиката на банката

Средната инфлация в развитите икономики би трябвало да достигне 2,6%. За разлика от тях инфлацията в икономиките с възникващи пазари и развиващите се икономики ще бъде средно 8,1% през 2024 г., преди да намалее до 6% през 2025 г.

Относно средните цени на петрола, МВФ прогнозира, че ще се понижат с 2,3% през 2024 г. спрямо прогнозирания през октомври спад от 0,7% и посочи, че през 2025 г. се очаква цените да спаднат с 4,8%.

Нови скокове на цените на суровините, предизвикани от геополитически сътресения, включително продължаващи нападения от хутите в Червено море, могат да удължат строгите парични условия.

Гуриншас заяви още, че МВФ следи отблизо събитията в Близкия изток, но по-широкото им икономическо въздействие остава "сравнително ограничено".

Рецесията, която (може би) няма да се случи и какво следва за инвеститоритеВъв фокуса на интересите са държавните облигации и изгодни акции в сектори, отдавна засегнати от опасенията за спад, който все още не се е сбъднал

САЩ и твърдата политика на Фед

САЩ получават едно от най-големите подобрения в януарската актуализация на прогнозите на МВФ, като сега се очаква БВП на страната да нарасне с 2,1% през 2024 г. спрямо прогнозираните през октомври 1,5%.

През 2025 г. се очаква растежът да се забави до 1,7%, допълва още Reuters.

Гуриншас отчете значението на фискалната подкрепа и силните потребителски разходи за подобрението, но заяви, че МВФ е отбелязал пред Вашингтон опасенията си, че някои от субсидиите на местните производители и други индустриални политики могат да нарушат световната търговия.

МВФ: Икономиката на САЩ е отчела 75% от ефекта на високите лихви на ФедАмериканската икономика поддържа по-силен растеж от очакваното откакто лихвените проценти започнаха да се повишават през март 2022 г., въпреки прогнозите за рецесия

Еврозоната изостава

Еврозоната получи понижение на оценката и сега се очаква да нарасне само с 0,9% през 2024 г. и с 1,7% през 2025 г., като най-голямата европейска икономика – Германия, ще отбележи минимален ръст на БВП от 0,5% през 2024 г. вместо прогнозираните през октомври 0,9%.

Очаква се БВП на Китай да нарасне с 4,6 % през 2024 г., което е повишение с четири десети от процентните пунктове спрямо октомври и с 4,1 % през 2025 г.

Повишението отразява значителната фискална подкрепа от правителството и по-слабото от очакваното забавяне, произтичащо от сектора на недвижимите имоти.

WSJ: Стагниращата икономика на Европа изостава от САЩАмериканската икономика се разширява стабилно и се радва на най-силното си представяне спрямо еврозоната от 2013 г. насам

По-ниски лихви? Да, през втората половина

Федералният резерв на САЩ, Европейската централна банка и Английската централна банка се очаква да запазят лихвените проценти на сегашните им равнища до втората половина на 2024 г., като след това да започне постепенно понижение, допълни Гуриншас.

Очаква се Японската централна банка да запази ниските си лихвени проценти и това е "подходящо", но МВФ е предупредил финансовата институция за готовност да повиши лихвите, ако инфлацията започне да се повишава.

Според МВФ, пазарите са били "прекомерно оптимистични" по отношение на перспективите за ранно намаляване на лихвените проценти от основните централни банки, а едно преоценяване може да доведе до повишаване на дългосрочните лихвени проценти и да предизвика по-бърза фискална консолидация, което ще натежи на перспективите за растеж.

10-годишна точка на пречупване: Приключва ли силната серия за банките в ЕС Докато банковите мениджъри се наслаждават на добрите времена, инвеститорите се опасяват, че тенденцията започва да се обръща

Очаква се растежът на нововъзникващите пазари и развиващите се икономики като цяло да достигне 4,1% през 2024 г., като за нововъзникващите пазари и развиващите се икономики в Европа прогнозата беше повишена поради по-силния от очаквания растеж в Русия, дължащ се на високите военни разходи, свързани с продължаващата война в Украйна.

Допълнителни ревизии за Русия

Очаква се БВП на Русия да нарасне с 2,6% през 2024 г., което е с 1,5 процентни пункта повече от очакваното през октомври, а през 2025 г. да се забави до 1,1%.

МВФ заяви, че е възможно да има допълнителни ревизии, тъй като цифрите са предварителни и има въпроси относно степента на фискалните стимули в Русия.

Отрицателният растеж в Аржентина понижи прогнозата за региона на Латинска Америка и Карибския басейн, като растежът вероятно ще се понижи до 1,9% през 2024 г., което е с четири десети от процентните пунктове по-малко, отколкото през октомври. Според МВФ растежът би трябвало да се повиши до 2,5 % през 2025 г.

В дебюта си пред елита в Давос Хавиер Милей заяви, че Западът е в опасностЛибертарианският лидер обвинява международните организации, че са възприели

Глобалните перспективи отразяват по-балансирани възходящи и низходящи рискове, като този от по-широк конфликт в Близкия изток се компенсира от възможността по-ниските цени на горивата да нормализират нивата на инфлацията по-бързо от очакваното, допълват от МВФ.

"В момента ги разглеждаме като широко балансирани", отбеляза Гуриншас и допълни, че голяма част от низходящите рискове, особено за дезинфлацията, наблюдавани преди една година, не са се реализирали.