Компаниите, които проверяват твърденията на компаниите за екологични, социални и управленски политики, известни като ESG, ще бъдат задължени да спазват нов етичен кодекс, който да помогне в борбата със "зеленото изпиране” (greenwashing), става ясно от изказване на ръководителя на глобалния орган по стандартизация пред Reuters.

Трилиони долари са постъпили в инвестиционни фондове, които рекламират своите ESG показатели, но те често могат да бъдат подвеждащи. Именно тази практика е известна като "greenwashing", а в резултат на нея от компаниите все по-често се изисква да разкриват повече информация за действията си по отношение на изменението на климата и други въпроси, като например половото разнообразие в управителните си съвети.

От тази година компаниите в Европейския съюз и в световен мащаб ще трябва да използват нови, задължителни оповестявания на ESG и свързаните с климата фактори в годишните си отчети за 2024 г. и след това. Тези оповестявания ще трябва да бъдат проверявани от външни одитори като предпазна мярка срещу "зеленото изпиране”.

Високи разходи спъват проектите за по-устойчиви климатични системи Енергията за охлаждане и хладилни агенти е причина за около 7% от световните емисии на парникови газове
Габриела Фигейредо Диас, председател на International Auditing and Assurance Standards Board (IESBA), независим световен орган, който определя етичните стандарти за бизнеса, коментира, че организацията ѝ предлага преработки и допълнения към етичните си стандарти за одитиране на информацията за устойчивото развитие от страна на организациите.

Стандартите на IESBA определят най-добрите практики за проверка на твърденията за устойчивост на дадена компания, като предлагат подробни инструкции в области като отчитане на въздействието на корпоративните действия върху емисиите и преодоляване на конфликти на интереси.

"Няма нищо по-важно за устойчивото финансиране от информацията, която се предоставя на тези, които решават да инвестират или да финансират проекти и предприятия", категорична е Диас, като добавя, че предложените стандарти ще бъдат отворени за обществено обсъждане до май, след което ще допълнят изискванията на International Auditing and Assurance Standards Board – друга водеща глобална стандартизираща организация.

"Етиката е основната линия за цялата инфраструктура. Ако се замислите, "зеленото изпиране” и дезинформацията винаги имат в основата си поведенчески проблеми, а не технически. Причината не е, че съставителите на доклади и доставчиците не знаят какво трябва да докладват и гарантират, а че има етични проблеми или проблеми с независимостта, като например конфликти на интереси."

Светът изостава критично в реализацията на климатичните си целиМножество нови доклади показват, че държавите са се отклонили от пътя към ограничаване на глобалното затопляне
Според нея става въпрос за финансови интереси, натиск от страна на компаниите-клиенти или липса на компетентност.

Световният орган за наблюдение на ценните книжа (IOSCO) насърчава действията на IESBA за актуализиране на стандартите, тъй като оповестяването на информация, свързана с климата, съгласно задължителни правила, а не съгласно желанията на частния сектор, се въвежда по-лесно, което ще улесни прилагането на законодателството срещу "зеленото изпиране”.

Председателят на управителния съвет на IOSCO Жан-Пол Серве коментира, че приветства действията на IESBA да призове емитентите, инвеститорите и доставчиците на гаранции да участват в консултациите.

"Доверието в такива оповестявания ще се повиши, когато те получат външно доказателство, основано на световно приети стандарти по отношение на етичното поведение и независимостта", акцентира той.

IESBA посочва, че предложените нови стандарти могат да се използват и от компании, различни от професионалните одитори по устойчивостта, като например консултанти, инженери или адвокати, отговорни за повече от половината от докладите в сферата.

Правилата на ЕС позволяват на компании, които не са счетоводители, да одитират оповестяванията за устойчивост, за да се осигури конкуренция на KPMG, EY, Deloitte и PwC, наричани Голямата четворка, които доминират в корпоративния одит.