Китайски официални лица са поискали от иранските си колеги да помогнат за ограничаване на нападенията срещу кораби в Червено море от страна на подкрепяните от Техеран хути. В противен случай те биха поставили под въпрос бизнес отношенията си с Пекин, твърдят ирански дипломатически източници пред Reuters.

Въпросните разговори между Иран и Китай са се състояли на няколко скорошни срещи в Пекин и Техеран.

"По принцип Китай казва: "Ако нашите интереси бъдат накърнени по някакъв начин, това ще се отрази на бизнеса ни с Техеран. Затова кажете на хутите да проявят сдържаност", обяснява един от източниците на информационната агенция.

Нападенията, за които хутите твърдят, че са в подкрепа на палестинците в ивицата Газа, повишиха цената на морския транспорт и застраховките, като нарушиха ключов търговски маршрут между Азия и Европа, използван широко от кораби от Китай. Китайските официални лица обаче не са конкретизирали как иранската подкрепа за хутите може да навреди на търговските отношения между двете страни.

От Ливан до Сирия: В кои региони САЩ и Иран могат да влязат в пряк сблъсъкЗасега двете страни избягват пряката конфронтация, но напрежението расте
Въпреки че през последното десетилетие Китай е най-големият търговски партньор на Иран, тези отношения са едностранчиви. Китайските петролни рафинерии например са закупили над 90% от износа на ирански суров петрол през миналата година, според данни на Kpler, тъй като санкциите на САЩ са възпрепятствали много други клиенти, а китайските компании са се възползвали от големи отстъпки. Иранският петрол обаче представлява само 10% от вноса на суров петрол в Китай, а Пекин разполага с редица доставчици, които биха могли да запълнят недостига при конфликт с Техеран.

Иранските източници твърдят, че Пекин е дал ясно да се разбере, че ще бъде много разочарован, ако бъдат засегнати кораби, свързани с Китай, или интересите на страната по какъвто и да било начин.

Но макар Китай да е важен за Иран, Техеран има свои пълномощници в Газа, Ливан, Сирия и Ирак, освен хутите в Йемен, а регионалните му съюзи и приоритети играят важна роля при вземането на решения от страна на правителството.

Потърсено за коментар относно срещите с Иран за обсъждане на нападенията в Червено море, китайското министерство на външните работи заявява: "Китай е искрен приятел на страните от Близкия изток и се ангажира да насърчава регионалната сигурност и стабилност и да търси общо развитие и просперитет. Ние твърдо подкрепяме страните от Близкия изток в укрепването на тяхната стратегическа независимост и в обединяването и сътрудничеството за решаване на проблемите на регионалната сигурност".

Ос на съпротива

Военните удари на американските и британските сили по цели на хутите в Йемен този месец не успяха да спрат нападенията срещу корабоплаването от страна на групировката, която контролира голяма част от Йемен, включително столицата Сана, както и голяма част от крайбрежието на страната на Червено море до пролива Баб ал-Мандаб.

Кои са хутите и какво следва в Червено море?Групировката се закани да продължи атаките си срещу кораби след ударите на САЩ и Обединеното кралство
Хутите, които за първи път се появяват през 80-те години на миналия век като въоръжена групировка в опозиция на сунитското религиозно влияние на Саудитска Арабия в Йемен, са въоръжени, финансирани и обучени от Иран и са част от неговата антизападна и антиизраелска "Ос на съпротивата".

Високопоставен американски служител коментира, че Вашингтон е поискал от Китай да използва влиянието си върху Иран, за да го убеди да ограничи хутите, включително в разговорите на държавния секретар Антъни Блинкен и съветника по националната сигурност Джейк Съливан, проведени този месец с високопоставения служител на Китайската комунистическа партия Лиу Дзиенчао.

Високопоставен ирански представител обяснява, че макар китайските служители да са представили обстойно опасенията си по време на срещите, те никога не са споменавали за искания от страна на Вашингтон.

На 14 януари външният министър на Китай Ван И призова за прекратяване на нападенията срещу граждански кораби в Червено море - без да назовава хутите или да споменава Иран - и за поддържане на веригите за доставки и международния търговски ред.

Виктор Гао, професор в китайския Soochow University, обяснява, че Китай, като най-голямата търговска държава в света, е непропорционално засегнат от прекъсването на корабоплаването и възстановяването на стабилността в Червено море е приоритет за него. В същото време обаче, добавя той, Пекин разглежда отношението на Израел към палестинците като основна причина за кризата в Червено море и няма да вмени публично вина на хутите.

Ограничен контрол

Империята отвръща на удара: САЩ и Великобритания атакуваха хутите в ЙеменТова създава опасения за ескалиране на войната в региона на Близкия изток
Анализаторите Грегъри Бру от Eurasia Group и Али Ваез от International Crisis Group, на свой ред, посочват, че Китай има потенциални лостове за влияние върху Иран заради покупките си на петрол и защото Техеран се надява да привлече повече китайски преки инвестиции в бъдеще. И двамата обаче твърдят, че досега Китай не е бил склонен да използва влиянието си по няколко причини.

"Китай предпочита да се възползва от това, че САЩ гарантират свободата на корабоплаването в Червено море, като разкървавят носа на хутите", казва Ваез, добавяйки, че Пекин също така е наясно, че Иран няма пълен контрол над своите йеменски съюзници.

Въпреки това залогът за Иран е голям, тъй като Китай е една от малкото сили, способни да осигурят милиарди долари инвестиции, от които той се нуждае, за да поддържа капацитета на петролния си сектор, както и икономиката си.

Влиянието на Китай стана особено очевидно през 2023 г., когато той улесни сключването на споразумение между Иран и регионалния съперник Саудитска Арабия за прекратяване на дългогодишните военни действия.

И все пак, въпреки че между Китай и Иран съществуват стабилни икономически връзки, влиянието на Пекин върху геополитическите решения на Техеран не е абсолютно. Някои представители на иранската управляваща върхушка поставят под въпрос стойността на партньорството с Пекин, като посочват сравнително ниските обеми на търговията и инвестициите, които не са свързани с петрола, откакто Китай и Иран подписват 25-годишно споразумение за сътрудничество през 2021 г.

Иранските държавни медии твърдят, че оттогава китайските компании са инвестирали едва 185 млн. долара. Едновременно с това през миналата година иранският износ на нерудни продукти за Китай е спаднал с 68% през първите пет месеца, докато вносът на Иран от Китай е нараснал с 40%.