Централната банка на Турция повиши основния си лихвен процент с още 250 базисни пункта до 45% в съответствие с очакванията на икономистите.

Този ход идва на фона на продължаващата битка срещу двуцифрената инфлация, като повишаването на лихвите е последната стъпка в това усилие, посочва CNBC.

Инфлацията в Турция се увеличи до 64,8% на годишна база през декември спрямо 62% през ноември, а лирата, достигна ново рекордно ниско ниво спрямо щатския долар по-рано през януари.

Анализатори прогнозират, че това ще бъде последното увеличение за известно време, особено с наближаването на местните избори през март.

Централна банка на Турция каза за решението си: „Затягането на паричната политика, необходимо за установяване на курса на дезинфлация, е постигнато. Текущото ниво на лихвения процент ще се поддържа, докато има значителен спад в основната тенденция на месечната инфлация и докато инфлационните очаквания се сближат с прогнозирания диапазон.“

Турската лира достигна ново историческо дъно спрямо долараПрез изминалата година закъсалата лира поевтиня с около 37% спрямо американския бенчмарк

„Окуражително е, че посланието на централните банкери предполага, че те признават необходимостта да поддържат високи лихвени проценти за продължителен период от време, ако искат да успеят да върнат инфлацията обратно до едноцифрени нива“, коментира Лиъм Пийч, старши икономист по развиващите се пазари в Capital Economics. „Ние смятаме, че турската централна банка ще запази лихвите непроменени през тази година.“

Ходът на банката е последният от поредица увеличения на лихвените проценти – вече осем след изборите през май 2023 г. – които се оказаха болезнени за турците, тъй като страната се бори с драстично отслабена валута и рязко покачващи се разходи за живот.

Ердоган (може би) е съгласен с обрата в паричната политика на ТурцияТурският президент дава знак, че ще се съобрази с намеренията на новия си финансов министър по отношение на лихвените проценти

Последните няколко години на висока инфлация до голяма степен са резултат от упорито хлабавата парична политика на правителството в Анкара. Лирата е намаляла с 38% спрямо долара до момента и е загубила повече от 80% от стойността си спрямо зелените пари през последните пет години.

През юни миналата година в турската централна банка беше назначен нов финансов екип, който предприе рязък обрат, издърпвайки лихвените проценти по-високо под надзора на управителя Хафизе Гайе Еркан. Оттогава референтният лихвен процент на страната се покачи от 8,5% на 45%.

За първи път в историята жена поема централната банка на ТурцияТова е бившият банкер от Уолстрийт ХафизеЕркан

Някои наблюдатели обаче все още не вярват, че това е достатъчно за ефективно намаляване на инфлацията.

Capital Economics очаква инфлацията в Турция да спадне „към 30-35% до края на годината“ от сегашните 65%, докато Бартош Савицки, пазарен анализатор в Conotoxia Fintech, смята, че тя ще достигне близо 75% през май, преди да започне да пада.

„Досегашното затягане може да не е достатъчно, за да укроти дългогодишния проблем с инфлацията в Турция“, коментира Савицки. Той добавя, че причината за този проблем е „порочна комбинация от разхлабена парична политика, дълбоки отрицателни реални лихвени проценти и постоянна слабост на лирата."

Като цяло анализаторите очакват централната банка да задържи лихвените проценти през останалата част от годината - и скоро да няма намаления.

„Инфлацията и инфлационните очаквания ще трябва да са паднали много преди централната банка да започне да намалява лихвените проценти“, посочва Лиъм Пийч от Capital Economics.