Пазарът на труда в Европа преминава през скоростна трансформация, тъй като конкуренцията за работни места се удвоява през последната година и същевременно се появяват нови позиции, които допреди 20 години не са съществували.

Това са изводите от новото проучване на платформата с насоченост към заетостта LinkedIn.

В перспективата за тази година, най-бързо растящите позиции са свързани с устойчивостта, изкуствения интелект и развитието на бизнеса, прогнозира LinkedIn.

Проучването разглежда милиони работни места, стартирани от нейни потребители между 1 януари 2019 г. и 31 юли 2023 г., за да изчисли темпа на растеж за всяка длъжност, допълва Euronews.

Краят на лоялността: Може ли връзката компания-служител да бъде спасенаРазочарованието, което служителите трупат, е това, което учените наричат нарушение на психологическия договор

Две трети (67%) от квалифицираните служители в Европа обмислят да сменят работното си място тази година, въпреки че конкуренцията на пазара на труда се расте, се казва още в проучването.

През 2022 г. на всеки двама активни кандидати в LinkedIn в Обединеното кралство и Франция се е падало по едно работно място, докато сега е за всеки четирима кандидати.

37% от участниците твърдят, че търсят по-високи заплати, за да преодолеят кризата с разходите за живот, докато 19% са по-уверени в способностите си и искат да намерят по-добра роля, за да развият кариерата си.

Адаптирай се бързо: Топ 5 умения, за да бъдете наети през 2024 г.Разбирането кои умения ще са най-важни за работодателите в следващите месеци може да ви помогне да направите следващата стъпка в кариерата си

Кои професии са във възход?

Най-бързо развиващите се професии са различни в изследваните европейски държави, но общата тенденция показва, че длъжностите, свързани с изкуствен интелект, устойчиво развитие и киберсигурност, са във възход, тъй като компаниите се борят да се справят с тези основни тенденции, влияещи върху икономиката.

Търсените длъжности включват:

  • Мениджър устойчивост
  • AI инженер
  • Експерт по киберсигурност
  • "За новата 2024 г. е ясно, че изкуственият интелект и устойчивото развитие са два от основните фактори, които фундаментално променят пазара на труда – компаниите все повече търсят професионалисти с умения в областта на екологията и изкуствения интелект", смята Джош Граф, управляващ директор на LinkedIn за Европа и Латинска Америка. "Работните места в тези области са едни от най-бързо растящите в Европа", допълва той.

    Колко плащат за най-търсените професии най-богатите страни в ЕвропаНай-високата средна годишна заплата е за мениджърите по продажби в Дания (171 781 евро), а най-ниската е скромните 15 503 евро за инженерите в Хърватия

    Петте най-търсени длъжности в Обединеното кралство по ред са: мениджър устойчиво развитие, специалист продажби, застраховател (оценка на физически лица и предприятия за определяне на нивото на риска), директор по приходите и зъболекар.

    Трудният въпрос: Пасват ли уменията с позицията

    В доклада се отбелязва още, че много специалисти се затрудняват да намерят начин да съчетаят уменията си с отворените позиции предвид бързия темп на промените.

    55% от мениджърите по наемане на персонал в Европа смятат, че техните компании пропускат квалифицирани кандидати, тъй като те нямат традиционна квалификация.

    Главен изпълнителен директор е най-желаната професия в светаCEOworld отчита спад в традиционните работни позиции и висок ръст в търсенето на специалисти по изкуствен интелект

    "Много от тези работни места не са съществували преди 20 години, а тъй като пазарът на труда продължава да се променя със скоростни темпове, адаптивността трябва да е на първо място за бизнес лидерите", смята Джош Граф.

    "Въпреки че допълнителното обучение и курсове за развитие често са разглеждани като нещо позитивно, сега повишаването на уменията и преквалификацията ще бъдат от решаващо значение за привличането и задържането на таланти, както и за осигуряване на уменията, необходими на работната сила, за да се адаптира към променящия се работен процес", допълва в заключение експертът.