Bitcoin празнува своя 15-и рожден ден този месец и стартира новата година взривоопасно, след като инвеститорите приеха11 нови борсово търгувани фонда (ETF) за най-голямата криптовалута в света.

Те започнаха да се търгуват на 11 януари, след като получиха регулаторно одобрение и държат общо 644 860 биткойна на стойност над 27 млрд. долара, според данни на аналитичната компания Glassnode.

Над 500 000 биткойна от тях, вече бяха част от Grayscale Bitcoin Trust, бивш фонд от затворен тип, преди да му бъде разрешено да се възобнови като един от новите ETF.

Според данни на CoinShares от 11 януари в 11-те ETF са постъпили общо 4,1 млрд. долара.

Американските Bitcoin ETF-и достигнаха $4,6 млрд. в първия си ден Единадесет борсово търгувани фондове се включиха на пазара в четвъртък сутринта

Навлизането на най-голямата криптовалута на най-големия фондов пазар в света "бележи началото на края на фазата на съзряване и израстване на Bitcoin", коментират от Glassnode.

Те изразяват съгласие с мнението на много пазарни участници, които смятат, че увеличаването на ликвидността ще укроти волатилността на Bitcoin с течение на времето.

Общата стойност на Bitcoin, търгуван на борсите за криптовалути, е средно около 500 млн. долара на ден, обяснява Брент Донъли, търговец на валута и президент на Spectra Markets. За сравнение, американските спот Bitcoin ETF регистрираха обем от 4,6 млрд. долара през първия си ден на търговия.

"Предполагам, че дори когато нещата се нормализират, стойността на търгуваните биткойни в долари на NYSE ще бъде по-голяма от това, което преминава през блокчейна", допълва Донъли.

Промени в правилата на SEC проправят пътя за Bitcoin ETFТова е дългоочаквана стъпка, която ще разшири достъпа на инвеститори до криптовалута №1

И все пак е твърде рано да се прецени дали новите инвестиционни продукти ще успеят да задържат интереса на инвеститорите в дългосрочен план, предупреждават участниците на пазара.

644 860 биткойна, притежавани от 11-те американски ETF след два търговски дни, представляват около 30% от всички световни спот биткойн ETF, сочат данните на Glassnode.

Според някои пазарни наблюдатели дори ако обемите на търговия намалеят със спада на вълнението, повишената пазарна ликвидност може да доведе до пускането на деривативни продукти, които залагат на волатилността на Bitcoin .

"Поради настоящото значение на потоците от американски ETF очакваме американската търговска сесия да бъде най-важната по отношение на ценовото действие при Bitcoin", смята Андерс Хелсет, ръководител на изследователската дейност в K33 Research, визирайки близката перспектива.

Търговците на Bitcoin деривати залагат милиарди на светлото бъдеще на ETFСумата, инвестирана във фючърси върху криптовалута №1, непрекъснато се увеличава от октомври насам

Криптовалутата, създадена от мистериозния Сатоши Накамото, който изкопава първия блок на 3 януари 2009 г., преживя доста перипетии през последните 15 години, отбелязва Reuters.

В последната драма стойността му скочи с 50% от средата на октомври след залозите, че дългоочакваното одобрение за ETF, което позволява достъп до криптовалутата чрез обикновена борса, ще привлече свеж капитал както от инвеститори на дребно, така и от институционални инвеститори.

Рязкото рали в месеците, предхождащи решението за ETF, насърчи инвеститорите да осребрят активите, оказвайки натиск върху цените.

След като достигна двугодишен връх от 49 033 долара след одобрението на ETF, волатилната криптовалута се срина с 16% до 40 267 долара.

Тя обаче остава с около 40% под историческия си връх от 69 000 долара. Има признаци, че китовете – кохорта от инвеститори, които притежават над 1000 биткойна и контролират голяма част от предлагането им, записват известни печалби.

Какво стои зад голямото завръщане на Bitcoin?От началото на 2023 г. досега Bitcoin е поскъпнал с над 160%

Общото предлагане на Bitcoin от дългосрочни притежатели – тези, които държат валутата от поне шест месеца, е намаляло с около 75 000 от историческия връх през ноември, тъй като по-старите монети се харчат, за да се приберат печалбите, според данни на Glassnode.

Средно един дългосрочен притежател на Bitcoin разполага с 55% нереализирана печалба, показват още данните.

"Ако разчитате на много голяма нереализирана печалба като кит, има смисъл да започнете да монетизирате част от портфейла си", твърди Орели Бартър, анализатор в компанията за блокчейн данни Nansen.