На световната сцена президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард все още поддържа рейтинг на финансова рокзвезда, но у дома изглежда не печели много симпатии.

Повечето участници в профсъюзно проучване сред служителите на ЕЦБ, видяно от Politico, не смятат, че тя е подходящият човек, който да оглавява финансовата институция в момента.

50,6% от анкетираните оценяват цялостното ѝ представяне през първата половина на осемгодишния ѝ мандат като "много слабо" или "слабо", посочва изданието.

Това е рязък контраст с високите оценки, които нейните предшественици Марио Драги и Жан-Клод Трише получиха в подобни проучвания в края на мандатите си. По-малко от един на всеки 10 души оцени Драги като "много слаб" или "слаб", докато 55% определиха работата му като "много добра" или "отлична". Само 14,5% от респондентите са дали оценка на Трише като "много лош" или "лош".

"Марио Драги беше на разположение на ЕЦБ, докато ЕЦБ изглежда е на разположение на Кристин Лагард", пише един от служителите. Няколко анкетирани дори намекват, че тя е искала да използва банката като политически трамплин.

Спекулации и факти: Пет въпроса за ЕЦБ и намалението на лихвитеПазарите залагат на първо намаление през април, но ЕЦБ иска да види повече доказателства за забавяне на растежа на цените

Липса на фокус

Едва 38% от анкетираните подкрепят решенията за паричната политика, взети под ръководството на Лагард, а останалите са разделени между тези, които са против и тези, които не са изразили мнение. За разлика от тях Драги се радваше на 64% одобрение в края на мандата си.

В защита на Лагард може да се каже, че тя се сблъска с някои сериозни предизвикателства, включително глобална пандемия и война в Европа, които заедно доведоха до исторически скок на инфлацията в целия свят, отбелязва Politico.

Обезпокоително е, че повече от половината участници в проучването изразяват опасения, че ЕЦБ няма да успее да постигне обещаното от нея връщане към ценова стабилност. При 2,9% през декември инфлацията в еврозоната е доста по-ниска от пика си от 10,6%, но остава над целевото равнище от 2%.

Лагард: ЕЦБ ще намали лихвите, когато е сигурна, че инфлацията е 2%

Очаква се по-нататъшният напредък към тази цел да се забави през тази година.

В тази среда институцията трябва да се съсредоточи върху основния си мандат за намаляване на инфлацията, казва служителите ѝ.

"ЕЦБ се фокусира върху теми извън своята дейност в период, в който инфлацията беше на най-високо ниво в историята на ЕС", казва един от централните банкери. В допълнение към честите намеси по теми като равенството между половете, няколко души посочват за пример решението ѝ да вземе страна във въоръжения конфликт между Израел и Хамас, а други твърдят, че Лагард често пътува по поводи, които не са свързани с основната ѝ дейност.

Финаносвата институция получава обратна връзка от служителите чрез редовни проучвания, които се правят в съответствие с професионалните стандарти, и че те обикновено събират около 3000 отговора.

Лагард може би не е много изненадана, че е получила по-лоши оценки по отношение на паричната политика от Марио Драги, на когото се приписва заслугата за самостоятелното спасяване на еврото, коментира Politico. Но това, което може да я шокира, е, че тя разполага с много по-критична обратна връзка в сравнение с Драги и Трише и по вътрешните въпроси, включително по водещите казуси за насърчаване на многообразието, допълва изданието.