Гърция оглави годишната класация на The Economist за икономиките на богатия свят през 2023 г.

В проучването се събират данни по следните показатели:

  • базова инфлация, която изключва волатилни компоненти като енергия и храни
  • БВП
  • Трудова заетост
  • представяне на фондовия пазар
  • За втора поредна година Гърция постига забележителни резултати.

    С темп на растеж на БВП от 1,2% тя се откроява сред останалите държави с резкия си ръст на реалната стойност на фондовия пазар, която от 2022 г. до 2023 г. е нараснала с 43,8%, допълва Euronews.

    Според The Economist инвеститорите са направили преоценка на гръцките компании поради прилагането на редица про-пазарни реформи от правителството.

    Европейската икономика до 2025 г.: Растежът се завръща, но плахоПрогнозата на ЕК очертава картина на охлаждане на икономиката на ЕС, но без значими негативни шокове

    Гърция очаква да получи над 55 млрд. евро от структурните и възстановителните фондове на ЕС до 2027 г., което според икономистите ще допринесе за един процентен пункт растеж годишно.

    Очаква се инвестициите да нараснат с около 15,1% през 2024 г., което е повече от два пъти в сравнение с миналата година.

    Страната все още не се е върнала към по-процъфтяващата икономика от началото на 2010 г., но въпреки това Международният валутен фонд (МВФ) ясно изтъкна подобренията.

    "Икономическите перспективи на Гърция се подобриха значително, като реалният БВП се разшири над нивото на тенденцията преди пандемията", се казва в изявление на МВФ.

    "Банковата система остана устойчива с подобряващи се баланси", допълва МВФ, като се дава висока оценка на въведената в резултат на пандемията цифровизация, която "предпази значително производителността и отработените часове по време на кризата".

    Рецесия на хоризонта: Бизнес активността в еврозоната продължава да спадаВсе пак темповете на спад се забавят

    Ситуацията в останалата част на Европа обаче не е толкова благоприятна, се посочва в проучването.

    В Унгария основната инфлация е 11% на годишна база.

    Финландия, която е силно зависима от руските енергийни доставки, също е изправена пред трудности.

    Франция, Германия и Испания се сблъскват с вътрешни проблеми. По-специално в Испания, се наблюдава тенденция към задълбочаване на инфлацията.

    Макар че само няколко държави отбелязват спад на БВП, Ирландия отчита най-значителния спад от 4,1% (макар че тази цифра може да не отразява напълно ситуацията поради проблеми с измерването на ирландския БВП).

    Рекордна разлика между годишната инфлация и тази при цените на храните в ЕС

    Както Великобритания, така и Германия демонстрират по-ниски от очакваните резултати.

    Германия се бори с последиците от ценовия шок в енергетиката и с изострената конкуренция на вносните китайски автомобили.

    Великобритания продължава да се справя с последиците от Брекзит, като повечето икономисти предвиждат слаб растеж през следващите години.