Австрийската Партия на бирата (Bier Partei), създадена до голяма степен на шега, се надява да се противопостави на по-утвърдените си политически конкуренти, след като днес нейният лидер обяви плановете си да участва в тазгодишните парламентарни избори.

Партията, създадена през 2015 г., е известна с лековатите си проекти, но е отправяла и сериозни нападки към политическата класа и онези, които са замесени в корупционни и други скандали, отбелязва Reuters.

Тя води кампании като инсталирането на обществени фонтани за бира във Виена, но също така и за подобряване на системата на общественото здравеопазване.

Към плановете на политическата организация има и схема за обратно изкупуване на радлери срещу „истинска бира“, както и безплатни ежемесечни бъчви с пиво за австрийските домакинства. По-конкретно става дума за 50 литра на всеки възрастен и по 20 литра на дете.

„Закуската на котарака“ и още 5 нестандартни терапии за махмурлук в Европа Махмурлукът може и да е глобално явление, но лечебните средства говорят много за кулинарното наследство на всяка страна и за изкуството да се възстановиш след весела нощ

Партията участва в последните парламентарни избори през 2019 г. и си осигури едва 0,1% от гласовете, но нейният лидер Доминик Влазни, 37-годишен лекар и рок музикант с псевдоним Marco Pogo, зае трето място на президентските избори през 2022 г. с 8,3%.

Също така може спокойно да се отбележи, че Влазни е голям любител на бирата не само поради изброените причини, но и заради името на неговата пънк група TurboBier.

На 35 години и 10 месеца той стана най-младият кандидат за президент в историята на алпийската страна. Според австрийското законодателство граждани под 35-годишна възраст не могат да се кандидатират за този пост.

За да влезе в парламента, Партията на бирата се нуждае от 4% от гласовете, пише Reuters.

Младото поколение вече не иска да консумира алкохолПо данни на СЗО тежкото епизодично пиянство сред европейците под 25 години е намаляло с повече от 10% от 2000 г. насам

"Да, ние сме готови, засега", заяви Влазни на пресконференция, облечен с черен суитчър, като очерта критични точки, сред които намаляване на детската бедност, подобряване на равните възможности в образованието и справяне с рязкото повишаване на разходите за живот.

"Не искаме да мрънкаме, а по-скоро да направим нещо по въпроса. Това е, защото сме убедени, че Партията на бирата може да даде положителен принос в парламента", каза той.

Дали обаче действително ще се включи в надпреварата, зависи от това дали ще успее да събере достатъчно средства, което планира да направи, като увеличи броя на членовете си до 20 000 до края на април от "около 1300 активни членове" в края на 2023 г., заяви Влазни. Членският внос е 59 евро годишно.

Предстои да се види какъв ще бъде ефектът върху другите конкуренти в надпреварата.

Bier Partei е особено критична към крайнодясната Партия на свободата, която в момента води в социологическите проучвания.

Егалитарното послание на Партията на бирата основно се харесва на левите избиратели. Лидерът на опозиционните социалдемократи Андреас Баблер заяви, че е гласувал за Влазни на последните президентски избори.