Януари се смята за време, в което вземаме решения за самоусъвършенстване, но студът може да попречи на мотивацията ни и да ни подведе да отложим реализацията на важните обещания.

Майк Викинг, авторът на няколко книги, посветени на Хюга и тайните на датчаните за щастлив живот, знае някои неща за поддържането на енергия през по-студените месеци.

Изследователят на щастието е базиран в Копенхаген, където зимите са дълги и може да стане много тъмно още около 16:00 часа.

Той също така е главен изпълнителен директор на The Happiness Research Institute и експерт по „hygge“ – известната скандинавска дума, която в свободен превод означава „уют“ или „комфорт“.

Сън, хоби, спорт, срещи: Как се планира перфектният уикендРазпределете времето си в тези шест категории, за да създадете най-добрите си почивни дни

Хюга може да се практикува целогодишно, като през зимата е нещо като „стратегия за оцеляване“, казва Майк Викинг пред CNBC и съветва как да останем щастливи и мотивирани въпреки мрачния зимен сезон.

Излизайте на дневна светлина

Викинг споделя пред CNBC, че когато бил студент, прекарвал време в продажба на коледни елхи през декември. „Бях изненадан „как аз и настроението ми реагирахме на това да съм навън през деня, въпреки че беше най-мрачният месец в годината в Дания“, казва той.

Оттогава Викинг следва правилото да прекарва време навън, дори през зимата.

Пряката дневна светлина повишава настроението, показват изследвания. Дори 10 до 15 минути на ден могат да предизвикат освобождаването на серотонин - невротрансмитер, регулиращ настроението, както и да помогнат в борбата със сезонните афективни разстройства, пише диетологът и специалист по хранене Елиза Ченг.

Правилото на 2024, за да сте наистина по-добре: Спрете да се престараватеПрекаленото старание и мислене са начини да се чувстваме по-сигурни, но те могат сериозно да навредят на психическото и физическото ни здраве

Създайте нови приятелства на работа

Новогодишните резолюции на много хора са свързани с това да си намерят нова работа или да подобрят кариерното си представяне.

Викинг обаче предлага освен да мислите за професионално повишение, да се опитате да подобрите взаимоотношенията си на работното място.

„Всяка година си налагам правилото да виждам приятелите си поне веднъж месечно“, казва той. „В работна среда това означава да научавате името или интересите на някой колега всеки месец, ако работите в голяма организация“, добавя експертът.

Изследванията показват, че хората са по-щастливи на работа, когато създават приятелства в офиса или се радват на компанията на своите колеги. Служителите, които имат добри взаимоотношения с колегите си, казват, че чувстват повече подкрепа и удовлетворение в офиса, както и по-малко стрес, а компаниите се радват на по-ниско текучество и по-добра комуникация.

Финансов детокс: Движението „Не харчете през януари“ набира скорост Как да се откажем от ненужните покупки - съвети от потребители и експерти

Преразгледайте бюджета си

Много хора използват януари като време да се справят с финансите си, особено ако са прекалили с разходите по време на празниците.

Най-добрата препоръка на Викинг за укротяване на следпразничното прегаряне на портфейла ви е да „намалите разходите си“.

Той предлага да започнете с проследяване на разходите си, за да разберете къде отиват парите ви. „Хората се отчайват бързо, ако живеят от заплата до заплата - и започват чувстват, че няма смисъл да работят.“

След като разберете къде отиват парите ви, той препоръчва да дадете приоритет на спестяването.

Три начина да си купите щастие: С малко знания и много практика всеки може Парите не могат да купят щастие, но какво би станало, ако наистина можеха?

Започнете с автоматизирано отделяне на определена сума от всяка заплата, дори и малка. Финансовите експерти са съгласни, че наличието на добре зареден фонд за спешни случаи, който може да покрие разходи за три до шест месеца, е ключово за всеки бюджет.

Това ще ви даде възможност „да дишате“ по време на трудни моменти, казва Викинг, както и „да сте в по-добра позиция за преговори, ако се опитвате да промените негативните аспекти в работата си.“