"Най-трудната и най-лошата част" по отношение на инфлацията вероятно е приключила и лихвените проценти ще бъдат намалени, ако ЕЦБ е сигурна, че инфлацията е спаднала до нивото от 2%.

Това заяви председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, цитирана от Reuters.

"Мисля, че най-трудната част е зад гърба ни", каза Лагард по отношение на битката с инфлацията, като добави, че според нея лихвените проценти са достигнали най-високото си равнище.

"Смятам, че лихвите, ако не се стигне до допълнителни сътресения или неочаквани данни, няма да продължат да се повишават.

Ако спечелим битката с инфлацията и ако сме сигурни, че тя наистина ще бъде 2%, тогава лихвите ще започнат да се понижават", допълни Лагард в интервю за France 2.

Инфлация на скорост: Кога Европа ще спре инерцията в цените на хранитеГодишната инфлация в Германия и Франция, водещите икономики в Европейския съюз, се повиши още през декември

На въпроса дали 2024 г. ще бъде годината, в която лихвите ще се понижат, Лагард отговори:

"Като председател на Европейската централна банка не мога да ви посоча дата."

ЕЦБ смята, че през по-голямата част от тази година инфлацията ще се движи в диапазона от 2,5% до 3%, а политиците заявиха, че всякакви разговори за намаляване на лихвите преди ключовите данни за заплатите през първото тримесечие, които трябва да бъдат представени през май, биха били преждевременни.

Инвеститорите са предвидили поне пет намаления на лихвените проценти през 2024 г., като първото ще се случи през март или април - срок, който няколко от политиците на ЕЦБ нарекоха прекомерен предвид продължаващия ценови натиск.

Инвеститорите са предпазливи оптимисти за Европа през 2024 Високата инфлация и повишаващите се лихвени проценти ще изчезнат от огледалото за обратно виждане

Инфлацията в еврозоната се повиши до 2,9% през декември от 2,4% през ноември - Лагард заяви, че вижда спад на инфлацията в еврозоната до 1,9% през 2025 г.

Тя омаловажи опасенията, че транспортните проблеми в Суецкия и Панамския канал могат да доведат до повишаване на цените, като заяви, че тези ситуации са "повече или по-малко под контрол".

Лагард допълни, че би разгледала преизбирането на Доналд Тръмп за президент на Съединените щати като "заплаха" за Европа.

Как изборите през 2024 могат да повлияят на световните пазари Страните, които очакват избори, представляват над 60% от световната икономическа продукция

"Ако си вземем поука от историята, предвид начина, по който Тръмп осъществи първите четири години от мандата си, това очевидно е заплаха", коментира Лагард.

"Достатъчно е да погледнете търговските мита, да погледнете ангажимента му по отношение на НАТО, по отношение на битката с изменението на климата", добави тя.

Запитана дали евентуално нов президентски мандат на Тръмп може да остави Европа сама в подкрепата за Украйна, Лагард заяви, че това е малко вероятно, "защото в Конгреса на САЩ има редица избрани членове, които са враждебно настроени към ужасната война на Русия срещу Украйна и които ще продължат да финансират и подкрепят Украйна".

34-годишният Габриел Атал стана най-младият министър-председател на ФранцияРокадата дойде след оставката на Елизабет Борн

Лагард, която беше министър във френското правителство, преди да стане ръководител на МВФ през 2011 г., а след това и президент на ЕЦБ, отхвърли слуховете, че може да напусне ЕЦБ преди изтичането на осемгодишния ѝ мандат през 2027 г., за да се върне в политиката.

По повод слуховете, че е била поканена да се присъедини към пренареденото френско правителство като външен министър, тя заяви, че няма да напусне ЕЦБ, когато тя все още е в разгара на битката си с инфлацията, "дори да стане кралица на Прусия".