Тази година се провеждат избори в няколко държави, които представляват над 60% от световната икономическа продукция и повече от половината от населението на света.

Затова и пазарите са изправени пред "бомбата на урните", предупреждават пред Reuters от групата за финансови услуги Morningstar и добавят, че “предишният опит с този вид събития показва, че големите промени могат да предизвикат големи разпродажби".

Информационната агенция прави преглед на предстоящите през годината избори по света и анализира потенциалното значение, което те могат да имат за пазарите.

Неустойчивото харчене на Путин и призракът на руския икономически махмурлукРуснаците стават неустойчиво зависими от плащания, свързани с войната
Тайван

Дата: 13 януари

Предистория: Тайванската управляваща Демократична прогресивна партия (ДПП) се конкурира основно с опозиционния блок “Куоминтанг” (КМТ). Победа на ДПП би била третата поредна за партията, която Китай нарича сепаратистка, а това може да подсили решимостта на Пекин да контролира Тайван. За разлика от нея, КМТ традиционно подкрепя по-тесните връзки с Пекин, но отрича да е пропекинска организация.

Пазарни рискове: Тайван е основната точка на напрежение между САЩ и Китай. Инвеститорите, опасявайки се от по-строги търговски санкции от страна на Вашингтон, вече намалиха разпределението на средства за Китай.

Според американски официални лица, макар и да се смята за малко вероятна през 2024 г., пълномащабна китайска инвазия в Тайван би представлявала потенциално катастрофален риск за световните пазари, включително би могла да спре производството на съвременни чипове и да намали годишната глобална икономическа продукция с 1 трилион долара.

Кои са най-добрите азиатски пазари за инвестиране през 2024Индия, Япония и Виетнам се очаква да дадат много възможности за добри инвестиции
Китай и Тайван са разделени от неофициална морска гранична линия, която Пекин не признава, но самолетите и бойните кораби на двете страни обикновено не я пресичат.

Европа

Дати: 10 март (Португалия), 9 юни (Белгия), 6-9 юни (Европейски парламент), есен/зима (Хърватия), ноември (Румъния), предстои да бъде потвърдено (Австрия).

Предистория: Ноемврийската шокова победа на Партията на свободата на Герт Вилдерс в Нидерландия активизира евроскептичната крайна десница на Стария континент, а нейната съименничка води в проучванията в Австрия. В същото време се очаква гласовете на крайнодясната партия "Чега" в Португалия да се удвоят, въпреки че там водят левите партии.

От решаващо значение е, че партиите от този политически спектър се стремят да спечелят управлението на законодателния орган на Европейския съюз, обещавайки да затегнат миграционната политика и да смекчат зелените реформи.

Пазарни рискове: Италианските акции и облигации, които през 2023 г. са начело в Европа, могат да пострадат, ако победите на евроскептичните партии се разглеждат като отслабване на ангажимента на блока към европейската интеграция.

Виктор Орбан може да поеме Европейския съвет след изненадата от Шарл МишелВъзможността Орбан да овладее Европейския съвет през втората половина на годината, притесни мнозина в Брюксел
От резултатите на изборите на европейския континент ще зависи до голяма степен и бъдещата помощ за Украйна, както и финансирането на политиките в областта на климата.

Русия

Дата: 17 март

Предистория: Владимир Путин, който получи президентския пост от Борис Елцин в последния ден на 1999 г., със сигурност ще спечели още шест години на власт. Проучванията показват, че той се радва на одобрение от над 80%. Политиците от опозицията твърдят, че изборите са внимателно режисирана имитация на демокрация.

Пазарни рискове: По време на кампанията руският президент може да разкрие повече за своите планове за Украйна. Путин предупреди Запада, че всеки опит за намеса във вота ще се счита за акт на агресия.

В същото време западни правителства като САЩ и Япония обмислят изземване на замразени руски активи като пари в брой и държавни облигации, държани от руската централна банка в чужбина. Москва вече заяви, че ще предприеме ответни мерки, ако това се случи.

Защо германската икономика страда - и може ли правителството да я излекува?Прочутият икономически модел на страната изглежда се разклаща. IMF прогнозира, че през 2023 г. Германия ще бъде единствената икономика от Г-7, която ще се свие
Икономиката на Русия беше стимулирана от огромното увеличение на вътрешните разходи за отбрана във връзка с войната, въпреки че упоритата инфлация, подхранвана от рязкото обезценяване на рублата, наложи повишаване на лихвените проценти.

Индия

Дата: април-май

Предистория: Очаква се Нарендра Моди да спечели трети мандат като министър-председател начело на хиндуистката националистическа партия "Бхаратия Джаната" (BJP) на националните избори. Инвеститорите, които изтеглят пари от Китай, се насочват именно към Индия.

Пазарни рискове: Устойчивата инфлация може да навреди на резултатите на управляващата партия, което означава, че Моди ще трябва да сформира коалиция, ако не спечели абсолютно мнозинство.

Миналата година Индия разбуни пазарите, като ограничи износа на ориз, пшеница и захар. Връщането към фискалния популизъм рискува да увеличи дефицита на страната, който ще се нуждае от финансиране чрез потенциално рекордно високи заеми на вътрешния пазар.

Пет причини за оптимизъм за американската икономика От охлаждане на инфлацията до по-високи заплати - анализаторите са оптимисти за американската икономика
Мексико

Дата: 2 юни

Предистория: Президентските избори ще доведат до пълна промяна в състава на Конгреса и до избори в девет щата. Проучванията на общественото мнение дават на сегашните управляващи "Национално движение за възстановяване" и техния кандидат, бившия кмет на Мексико Сити Клаудия Шейнбаум, голяма двуцифрена преднина.

В крайна сметка се очаква по-балансиран Конгрес, който да не позволи конституционни промени от страна на сегашните управляващи. Но като се има предвид успехът на разходните кампании на настоящия президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, се очаква Шейнбаум да последва примера му.

Основен пазарен риск: По-големите разходи могат да доведат до спад на мексиканското песо и да навредят на държавните облигации.

Евро-долар през 2024: Сложна траектория с геополитически неизвестниПрез 2024 г. единната валута на Европейския съюз – евро, ще бъде изправена пред сложен геополитически пейзаж, белязан от политически промени и икономически предизвикателства
Южна Африка

Дата: май-август 2024 г.

Предистория: Управляващият Африкански национален конгрес (АНК) рискува да загуби парламентарното си мнозинство на изборите за първи път, откакто Нелсън Мандела го доведе на власт през 1994 г. Икономическите сътресения, прекъсванията на електрозахранването, строгите икономии и обвиненията в подкупи отблъснаха избирателите от управляващата организация, което може да ѝ наложи коалиция с Демократичния алианс или с марксистката партия "Икономическа свобода".

Пазарни рискове: Преди изборите правителството може да облекчи мерките за икономии, което ще доведе до ръст на дълга. Ако АНК се съюзи с лява партия, социалните разходи може да се увеличат. Опасенията за слабата валута и публичните финанси могат да забавят намаляването на лихвите.

САЩ

Дата: 5 ноември

Предистория: Доналд Тръмп се очаква да спечели номинацията на републиканците на първичните избори през следващите месеци, което ще създаде предпоставки за напрегната битка с действащия президент Джо Байдън - повторение на изборите през 2020 г., които завършиха с щурм на подкрепяща Тръмп тълпа в Конгреса в опит да се блокира удостоверяването на победата на Байдън.

Политическата 2023 в Европа: Нова война, изборни обрати, тежки компромисиВижте десетте ключови момента, които оформиха политическите и обществени събия на Стария континент
Сега Тръмп е изправен пред наказателни процеси в четири юрисдикции и редица други съдебни дела, докато все още твърди, че изборите през 2020 г. са били фалшифицирани. Байдън нарича опонента си заплаха за демокрацията и смята, че той ще търси отмъщение за многобройните си врагове, ако се върне на власт.

Пазарни рискове: Пазарите се отърсиха от насилието, което последва изборите преди четири години. Но като се има предвид разгорещената реторика и от двете страни този път, реваншът Тръмп-Байдън все още ги безпокои заради риска от социални вълнения.

Ожесточената изборна кампания би могла да повлияе на потребителските нагласи, докато най-голямата икономика в света се стреми да предотврати рецесията. Доларът може да се разколебае в зависимост прогнозите за резултатите от изборите, а акциите могат да бъдат засегнати от предпазливостта по отношение на напрежението между САЩ и Китай. Според анализаторите по-високи мита биха стимулирали инфлацията, биха повишили курса на долара и биха навредили на юана, еврото и мексиканското песо.

Обещания за съкращаване на разходите от страна на някоя от двете партии пък могат да разклатят сложната, но популярна търговия с американски облигации, при която се залага, че държавните заеми ще се увеличат.

Не на последно място, трябва да се наблюдава и петролът, защото Тръмп предпочита повече сондажи в САЩ, които Байдън ограничава.

Тлеещите конфликти, които могат да избухнат през 2024Докато светът гледа към Украйна и Газа, много потенциално катастрофални сблъсъци остават под радара
Великобритания

Дата: до януари 2025 г.

Предистория: Опозиционната Лейбъристка партия под ръководството на лявоцентристкия кандидат Киър Стармър води пред управляващите консерватори в социологическите проучвания.

Пазарни рискове: Предизборната стагнация в икономиката и ограниченият бюджет означават, че държавните облигации могат да бъдат разклатени от неочаквани обещания за разходи. Бюджетът, който се очаква на 6 март, може да съдържа нови данъчни намаления.

Лейбъристите планират да разхлабят правилата за планиране, което е риск за строителите на жилища, и да направят целенасочени промени в данъчните закони, които могат да навредят на енергийните компании. Те също така искат по-близки отношения с Европейския съюз след Брекзит, което може да даде тласък на стерлинга.

Най-много в историята: Изборите, които преначертават света през 2024Потенциалните правителствени промени могат решително да наклонят геополитическия баланс
Венецуела

Дата: 2024 г.

Предистория: Досегашният президент Николас Мадуро има предимство в президентските избори, като на основния опозиционен кандидат Мария Корина Мачадо е забранено да участва заради предполагаеми престъпления, като например подкрепа за американските санкции срещу сегашното управление на страната и подкрепа за бившия опозиционен лидер Хуан Гуайдо.

Пазарни рискове: През октомври САЩ отмениха петролните санкции за шест месеца, а дълговите - за неопределено време, като позволиха на американските инвеститори да търгуват с някои облигации в замяна на преговори за осигуряване на честни и свободни избори.

Повторното въвеждане на санкциите може да разклати венецуелските акции и облигации. Възможното преструктуриране на дълга на страната също е във фокуса на вниманието.