Бързият напредък на генеративния изкуствен интелект ще преобрази не само човешкия живот.

Очаква се това да се случи с персонажите, които населяват генерираните реалности във видеоигрите и досега се управляваха предимно от ограничени скриптове, пише CNBC.

Партньорството между Microsoft и Xbox и Inworld AI е ярък пример за това.

По-добрият диалог е само първата стъпка.

"Ние създаваме технологията, която позволява на NPC (персонажите) да се развиват отвъд предварително определените роли, да се адаптират към поведението на играчите, да се учат от взаимодействията и да допринасят за живия, дишащ свят на играта", обяснява Кайлан Гибс, главен продуктов директор и съосновател на Inworld AI.

"NPC с изкуствен интелект не са просто технологичен скок. Те са промяна на парадигмата за ангажираността на играчите."

Това е и голяма възможност за компаниите за игри и разработчиците.

Хокей, футбол, Формула 1: Изкуственият интелект променя света на феноветеТехнологията навлиза устойчиво в арсенала на големите спортни организации като Бундеслигата и NHL

Взаимодействието между мощните чипове и игрите от години е част от историята на успеха на Nvidia, но сега в гейминг индустрията има ясно усещане, че след известна първоначална несигурност тепърва започва да се стига до момента, в който изкуственият интелект ще се наложи.

"Всички разработчици се интересуват как изкуственият интелект ще повлияе на процеса на разработване на игри", заяви наскоро пред CNBC Джон Шпитцер, вицепрезидент на отдела за разработчици и технологии за производителност в Nvidia.

Категорично вярно е, че технологичните ограничения и възможности предопределят световете на игрите, които разработчиците могат да създадат.

Според Гибс технологията, която стои зад AI NPC, ще се превърне в катализатор за нова ера на разказване на истории, творческо изразяване и иновативен геймплей. Но голяма част от това, което предстои, ще бъдат "игри, които тепърва ще си представяме", казва той.

Бинг Гордън, съветник в Inworld и бивш главен творчески директор в Electronic Arts, заяви, че най-големият напредък в игрите през последните десетилетия е постигнат чрез подобрения във визуалната достоверност и графиката. Гордън, който сега е главен продуктов директор в компанията за рисков капитал Kleiner Perkins и е член на управителния съвет на компанията за игри Take-Two Interactive, вярва, че изкуственият интелект ще преобрази света и на геймърите, и на дизайнерите на игри.

"AI ще даде възможност за истинско потапяне в светове и сложни разкази, които ще поставят играчите в центъра на фантазията", каза Гордън. "Нещо повече, AI, който влияе на основните игрови механики, има потенциал да увеличи ангажираността и да привлече играчите още по-дълбоко."

След сделката Microsoft-Activision: Какво се случва в гейминг индустрията?Големите технологични компании заделят сериозни парични средства за повече сделки в сферата

Първата голяма възможност за AI може да е в производството на игри.

"Очакваме първо да видим голямо въздействие там", казва Андерс Кристоферсън, партньор на Bain&Company в областта на медиите и развлеченията.

При други професионални задачи, като например създаване на презентации с помощта на софтуер като PowerPoint и първи проекти на речи, генеративният AI вече върши работа за дни в рамките на минути.

Това ще освободи време на разработчиците, за да се съсредоточат върху по-вълнуващите и творчески части от създаването на игри, казва Кристоферсън.

В неотдавнашно проучване на Bain се отбелязва, че AI вече поема задачи като планирането на съдържанието на игрите. Скоро той ще играе по-голяма роля в разработването на герои, диалози и околна среда. Изследването на Bain показва, че мениджърите в сферата на игрите очакват AI да управлява повече от половината от разработването на игри в рамките на 5 до 10 години. Това може и да не доведе до по-ниски производствени разходи, но AI ще позволи игрите да се доставят по-бързо и с по-добро качество.

Бот за игра на Minecraft направи пробив в обучението на изкуствен интелект Изкуствени интелект на OpenAI се е научил да изпълнява сложни последователности от кликвания с клавиатура и мишка само чрез гледане

В крайна сметка, разпространението на AI би трябвало да позволи процесът на разработване на игри да включи средния геймър в създаването на съдържание. Това означава, че все повече игри ще предлагат това, което Кристофърсън нарича "режим на създаване", позволяващ увеличаване на съдържанието, генерирано от потребителите - Гибс го нарича "сюжети, движени от играчите".

Сегашният недостиг на човешки таланти – трудов проблем, който съществува в областта на софтуерното инженерство - не е нещо, което AI ще реши в краткосрочен план.

Но той може да освободи разработчиците да отделят повече време за творчески задачи и да научат как най-добре да използват новата технология, докато експериментират.

Неотдавнашно проучване на CNBC установи, че 72% от работниците, които използват AI, казват, че той ги прави по-продуктивни, което съответства на изследванията, проведени от Microsoft относно въздействието на нейния AI Copilot на работното място.

"Генеративният AI е в началото на развитието си в сферата на игрите, а нововъзникващият пейзаж от играчи, услуги и т.н. е много динамичен и се променя с всеки изминал ден", казва Кристофърсън. "Както при всички нововъзникващи технологии, очакваме през следващите няколко години да се учим много по отношение на внедряването му."

Gaudi3 на Intel хвърля ръкавицата на лидерите на пазара на AI чиповеВ четвъртък компанията представи три нови чипа за обучение на изкуствен интелект

Като се има предвид колко много промени се случват в сферата на игрите, може би е твърде трудно да се прогнозира мащабът на AI в момента, казва Джулиан Тогелиус, доцент по компютърни науки и инженерство в Нюйоркския университет. Той обобщава настоящото състояние на внедряването на AI като "средно голяма сделка".

"В процеса на разработване на игри генеративният AI вече се използва от много хора. Програмистите използват Copilot и ChatGPT, за да си помагат при писането на код, концептуалните художници експериментират със Stable Diffusion и Midjourney и т.н.", каза Тогелиус. "Голям интерес има и към автоматизираното тестване на игри и други форми на контрол на качеството с помощта на изкуствен интелект", добави той.

Партньорството на Microsoft и Inworld ще тества два от ключовите ефекти от изкуствения интелект в индустрията за видеоигри: време за проектиране и помощ при генерирането на сюжети.

Ако в една игра има хиляди NPC-та, използването на AI за генериране на индивидуални истории за всеки от тях може да спести огромно време за разработка - а използването на генериращ AI, докато играчите взаимодействат с NPC-та, може също да подобри геймплея.

AI плагиатство или какво се случва, когато Grok счупи кода на ChatGPTЛекотата, с която се създава съдържание чрез модели за обучение с изкуствен интелект, може да „отрови кладенеца“ на информация и да генерира

Последното ще бъде по-трудно за постигане, казва Тогелиус. "Мисля, че това е много по-трудно да се постигне, отчасти поради добре познатите проблеми с халюцинациите на LLM и отчасти защото игрите не са проектирани за това", каза той.

Халюцинациите се появяват, когато големите езикови модели (LLM) генерират отговори, които се отклоняват от контекста или рационалното значение - те говорят безсмислено, но граматически правилно, за неща, които нямат смисъл или връзка с дадения контекст.

"Видеоигрите са създадени за предвидими, ръчно изработени NPC, които не се отклоняват от сценария и не започват да говорят за неща, които не съществуват в света на играта", казва Тогелиус.

Традиционно NPC се държат по предсказуеми начини, които са ръчно създадени от дизайнер или дизайнерски екип. Предсказуемостта всъщност е основен принцип на света на видеоигрите и на процеса на проектиране. Игрите с отворен край са вълнуващи заради усещането си за безкрайни възможности, но за да функционират надеждно, в тях са вградени голям контрол и предвидимост.

Непредсказуемостта в света на игрите е нова сфера и може да бъде пречка за по-широкото използване на изкуствения интелект. Намирането на този баланс ще бъде ключово.