Европейските лидери са все по-загрижени от войната в Украйна и от затруднението на нейните съюзници да компенсират руското превъзходство.

"Русия има капацитета и способността да продължи тази война с години", заявява финландският министър на отбраната Анти Хекянен по време на посещението си във Вашингтон тази седмица, където подписа ново споразумение за отбрана със САЩ. "Мнозина надценяват ситуацията и твърдят, че Западът печели, че Украйна печели."

Този месец правителството на Хекянен обяви, че удвоява производството си на боеприпаси, като се ангажира да изпрати голяма част от тях на Украйна, която се бори със слабите доставки от западните съюзници и бавното изграждане на производствен капацитет в САЩ и Европа. Той отказа да разкрие колко голям ще бъде приносът на Финландия или да посочи точните снаряди, които ще бъдат включени.

С 25 млн. долара начален капитал от финландското правителство, заедно с многогодишни договори, които да гарантират, че работата ще продължи и през следващите години, проектът се финансира и с инвестиции от NAMMO, норвежка отбранителна компания.

Предадена ли е Украйна? Залогът за Киев е в сивия кардинал на ЗеленскиАндрий Ермак - адвокат и филмов продуцент, е смятан за по-влиятелен от самия президент Зеленски

Публичните и частните инвестиции ще се равняват на 1,3 млрд. долара в периода 2024-2030 г.

Този вид дългосрочни договори се оказаха сериозна пречка за американските и европейските правителства, които не са склонни да поемат ангажименти за разходи за отбрана през следващите години. Но без тях дори някои големи отбранителни компании не са склонни да инвестират собствени средства в оръжия, които са от решаващо значение за войната в Украйна, опасявайки се, че решимостта на правителствата в крайна сметка ще отслабне.

Politico анализира тази година от нестихващата война, която започна с обещания за мащабна украинска контраофанзива, оказваща се кървава битка за всеки метър на стотици километри фронт, като не бяха постигнати големи териториални ползи въпреки огромните човешки жертви.

В началото на 2023 г. Европейският съюз обяви амбициозната цел да изпрати 1 милион 155-милиметрови артилерийски снаряди за Украйна до края на годината, като задели 1,1 милиарда долара за компенсиране на държавите за тези усилия. Този план обаче не успя да изпълни първоначалното си обещание, като до ноември бяха изпратени около 300 000 снаряда.

Докато бойното поле е замразено, в дългосрочен план "Украйна има добри шансове да спечели това, защото западните страни имат по-големи икономически мускули и могат да развият отбранителната си индустрия до нива, с които Русия не може да се конкурира", добавя Хекянен. "Ние можем да се справим, и Украйна може, но се нуждае от решителни стъпки от страна на западните държави."

Има ли „умора от Украйна“ и какво може да означава това за КиевБез западна подкрепа, смятат анализатори, Украйна може да загуби войната до лятото

Други политически лица също споделят неговата загриженост

Белгийският началник на отбраната Мишел Хофман предупреди, че Русия "вече е показала, че има волята да нападне съсед" и "абсолютно възможно е по-късно да има и други идеи. Или на юг в Молдова, или в балтийските държави".

По време на посещението си в украинската столица в понеделник чешкият президент Петр Павел заяви, че "е много вероятно през 2024 г. да станем свидетели на някои значителни събития" във воденето на войната, не всички от които ще бъдат приветствани в западните столици.

Пакетът от финансова помощ на Европейския съюз за Украйна в размер на 54 млрд. долара също беше спрян поради възраженията на Унгария, което осуети необходимото единодушно решение на 27-членната организация.

Някои европейски страни, като Германия, наскоро увеличиха военната помощ за Украйна. Заедно с това британски и германски отбранителни компании подписаха малки споразумения за съвместно производство с украински предприятия за ремонт на бронирани машини и изграждане на нови артилерийски системи на територията на Украйна.

Няма да има мир в Украйна, докато Русия не постигне целите си, каза ПутинЗа първи път от началото на пълномащабната атака Путин отговори на въпроси на руски граждани, както и на пресата.

Тези първоначални стъпки за възстановяване на украинската отбранителна индустрия са част от по-широкото признание, че войната ще продължи, тъй като през последните седмици руските сили извоюваха териториални придобивки, коментира Politico.

Според Хекянен част от проблема с увеличеното военно производство на Запад е признаването на факта, че пълномащабната инвазия на Русия трайно промени политическия пейзаж в Европа.

"Мисля, че много западни държави си мислеха, че това е краткосрочен проблем", отбеляза той. "Но сега мисля, че в САЩ и в страните от НАТО почти всички знаят, че това е краят на последните 30 години от разпадането на Съветския съюз. Сега навлизаме в някакъв вид нова студена война."