Европейският съюз си е поставил високи цели за добив, рециклиране и преработване на литий, кобалт и други метали, от които се нуждае за екологичния си преход, но липсата на нови средства, огромните разходи за енергия и съпротивата на местните власти може сериозно да затруднят постигането им.

Блокът вероятно ще трябва да намери начини за намаляване на търсенето, да открие заместващи материали и да създаде партньорства, които да прекъснат контрола на Китай върху доставките на минерали, пише в свой анализ Reuters и дава контекст:

“В Закона за критичните суровини (CRMA), който трябва да влезе в сила в началото на 2024 г., се казва, че до 2030 г. блокът трябва да добива 10%, да рециклира 25% и да преработва 40% от 17 ключови суровини, нужни му, за да изпълни целите си за екологичен енергиен преход”.

Липса на суровини за батерии заплашва автомобилната индустрия в ЕвропаЛидерите на пазара Tesla и BYD са значително по-напред от много от европейските си съперници
Този тип материали са от съществено значение за автомобилните батерии, магнитите за вятърни турбини и други продукти, свързани с чистите технологии, които ЕС иска да произвежда. CRMA има за цел да намали зависимостта на блока от Китай, който доминира в световната преработка на минерали и вече заплашва ЕС с ограничаване на износа.

Проучванията прогнозират, че рециклирането ще бъде ограничено до 2035-2040 г., когато металите отново ще навлязат на пазара като скрап. В същото време изследователи от белгийския университет KU Leuven заключават в свой доклад за 2022 г., че периодът до 2030 г. ще бъде най-предизвикателният за доставките на метали, като подчертават рисковете за медта, лития, никела, кобалта и редкоземните елементи.

CRMA има за цел да ускори издаването на разрешения за нови добивни проекти до около 27 месеца. За сравнение, в момента подобно разрешение отнема между 10 и 15 години.

Но остават и други пречки.

Eurometaux, европейската асоциация за цветни метали, коментира, че Европа има потенциал, но се нуждае от по-евтина енергия и финансиране от ЕС, като дава пример с фондовете, предлагани в САЩ, Канада или Япония.

Суровини от критично значение: Новата ера на Европа в минното дело От батерии за електромобили до енергия от възобновяеми източници – критичните суровини все повече се използват в новите технологии срещу изменението на климата
Европейският съюз вече разхлаби правилата за държавна помощ и планира да похарчи 3 млрд. евро за стимулиране на производството на батерии, но тази сума сериозно отстъпва на 369-те млрд. долара зелени субсидии, предвидени в американския Закон за намаляване на инфлацията.

Промишлените групи казват, че приоритетното реализиране на проектите в САЩ от компании като Nyrstar в областта на рециклирането на галий и германий и Jervois Cobalt в областта на добива и рафинирането подчертава разликите в двата региона. По-високите разходи за енергия в ЕС влияят негативно на металургичните предприятия с интензивно потребление на електроенергия - производството на алуминий в ЕС например е спаднало с 35% през 2022 г. и е намаляло още повече през тази година.

ЕС има планове за реформиране на електроенергийния си пазар, но това ще отнеме време, за да се гарантира достъпна енергия от възобновяеми източници, акцентира още информационната агенция.

ЕС върви към зависимост от китайски батерии, сходна с тази от руска енергияБлокът разчита в голяма степен на Китай за горивните клетки и литиево-йонните батерии
В минното дело повторното използване на някои съществуващи обекти може да доведе до добив на важни суровини, които са били считани за отпадъци досега, посочва на свой ред Лорънс Дехамбеноа, глобален ръководител на отдела за външни отношения в Rio Tinto, втората по големина минна компания в света:

“Но за лития Европа спешно се нуждае от нови мини”.

Според Eurometaux идентифицираните проекти могат да задоволят почти 40% от доставките в ЕС до 2030 г., но много от тях са несигурни. В този списък влизат Португалия, която забави провеждането на търг за лицензите за добив на литий за батерии и в момента е затънала в корупционен скандал по темата, и Сърбия, която през 2022 г. отмени лицензите за проект на Rio Tinto за добив на литий на стойност 2,4 млрд. долара.