Главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX и собственик на няколко други компании, включително платформата X, има планове да стартира нова образователна институция в Остин, Тексас.

Това показват данъчни документи на The Foundation - благотворителна организация, собственост на най-богатия човек в света, съобщава Texas Tribune.

Според документите Мъск планира да дари $100 милиона за финансиране на основно и средно училище, което ще се фокусира върху учебна програма по наука, технологии, инженерство и математика (STEM). След като то започне да функционира, фокусът ще се измести към изграждането на университет. Не е ясно какво ще бъде името на учебния център. В данъчните декларации то фигурира просто като „Училището“.

Учебният център ще включва "практически опит в обучението, включително симулации, казуси, проекти за производство/дизайн и лаборатории“. В момента се търсят изпълнителен директор, опитни учители и администратори.

Първоначално в училището ще се обучават 50 ученици, като се планира броят им да се увеличи с течение на времето. Дейността му ще се финансира от дарения и такси за обучение, като приемът ще се базира на академичните постижения на учениците.

От Tesla до X: Равносметката на Илон Мъск за 2023 г.При ексцентрична личност с огромно влияние и капитали, която с лекота се забърква в международни скандали, да се направи точна равносметка не е лесна задача

"Училището ще бъде създадено, за да посрещне образователните нужди на хора с доказан академичен и научен потенциал, които ще се развиват добре в строга учебна програма, базирана на проекти" пише в документацията. "След задълбочена оценка школата ще избере кандидати, които демонстрират академично любопитство, дисциплина, независимост и иновативност."

Информацията за този проект следва новините, че Мъск е в процес на изграждане на свой собствен град, на около 35 мили източно от Остин. Предполага се, че местността наречена Snailbrook, вероятно ще бъде обитавано от служители на Мъск.

Тексаската утопия на Илон Мъск - предприемачът строи собствен градНовият град Snailbrook ще се издига около Остин до фабриките на Boring и SpaceX

The Wall Street Journal съобщи по-рано тази година, че Мъск иска да предложи на работниците къщи под наем на цени, които са доста по-ниски от средните за района. В една от рекламите месечният наем на жилище с две или три спални е 800 долара, в сравнение с 2200 долара на месец в близкия град Бастроп.

Тексаският закон изисква даден район да има поне 201 жители, преди да може да бъде регистриран. Плановете, които WSJ разкрива, предвиждат изграждането на още 110 къщи в района, където се намира Snailbrook.

През последните три години юридически лица свързани с Мъск са закупили поне 3500 акра в района на Остин. Според някои доклади основателя на Tesla контролира до 6000 акра.

Прокурори и SEC разследват Tesla по таен проект, свързан с къща за МъскОще през юли WSJ съобщи, че членовете на борда на Tesla са разследвали дали с ресурсите на компанията е било злоупотребено в рамките на известния вътрешно Project 42, и дали Мъск е участвал лично

Преди девет години той отвори Ad Astra, ексклузивно училище в кампуса на SpaceX за синовете си и още няколко души. Подобно на предстоящия проект, фокусът беше върху науката и технологиите - до такава степен, че спортът, музиката и езиците бяха напълно пропуснати.

"Просто не виждах, че в обикновените училища се правят нещата, които според мен трябва да се правят", казва Мъск пред китайска телевизия през 2015 г. "Затова си помислих, ами да видим какво можем да направим."

Това учебно заведение в крайна сметка е закрито, преминавайки в Astra Nova - онлайн училище, насочено към деца на възраст между 10 и 14 години и функционира и до днес.

"Единственото ни указание от Илон Мъск беше да го направим страхотно", пише в уебсайта на училището. “И от ужаса и възможностите на това предизвикателство се роди Astra Nova."