Световната здравна организация иска от Китай подробна информация за увеличаването на броя на респираторните заболявания и регистрираните случаи на пневмония при деца, предава Reuters.

Офисът на СЗО в Китай нарича това "рутинна" проверка, допълва агенцията.

"Китайските власти обясняват това увеличение с премахването на ограниченията на COVID-19 и циркулацията на известни патогени като грип, микоплазма пневмония (често срещана бактериална инфекция, която обикновено засяга по-малките деца), респираторно-синцитиален вирус (RSV) и SARS-CoV-2 (вирусът, който причинява COVID-19)", заявиха официално от СЗО.

Тиха пандемия: Затоплянето стимулира инвазия на смъртоносни супербактерииАнтимикробната резистентност е често пренебрегвана и нарастваща глобална заплаха

От програмата за мониторинг на нововъзникващи болести, са докладвали за повишен брой случаи на недиагностицирана пневмония при деца в Северен Китай, допълват от организацията.

СЗО е поискала допълнителна епидемиологична и клинична информация, както и лабораторни резултати от съобщените случаи сред деца, чрез механизма на Международните здравни правила. Тя също така е поискала от Китай допълнителна информация за тенденциите в разпространението на известните патогени и тежестта върху местните системи за здравеопазване.

СЗО увери, че е в контакт с лекари и учени чрез съществуващите си технически партньорства и мрежи в Китай.

Защо учени предполагат, че COVID-19 е създаден в лаборатория?Председателят на комисията на

През последните дни медиите в градове като Сиан в северозападната част на страната публикуваха видеоклипове на болници, препълнени с родители и деца, които очакват прегледи.

Някои потребители на социални мрежи публикуваха снимки на деца, които си пишат домашните, докато са на системи в болницата.

СЗО заяви, че докато търси допълнителна информация, препоръчва на гражданите в Китай да спазват мерки за намаляване на риска от респираторни заболявания.

Организацията съветва да се предприемат превантивни мерки като ваксиниране, спазване на дистанция от болни хора, карантиниране в домовете, изследвания, носене на маски, осигуряване на добра вентилация в затворени пространства и редовно миене на ръцете.