В сряда Европейският съюз постигна споразумение по закон за въвеждане на ограничения за емисиите на метан при вноса на нефт и газ в Европа от 2030 г., с което се оказва натиск върху международните доставчици да ограничат изтичането на мощния парников газ, съобщава Reuters.

Метанът е втората основна причина за изменението на климата след въглеродния диоксид и в краткосрочен план има много по-силен затоплящ ефект. Бързото намаляване на емисиите на метан през това десетилетие е от решаващо значение, ако светът иска да избегне тежко изменение на климата.

След продължили цяла нощ преговори преговарящите от държавите членки на ЕС и Европейският парламент са постигнали съгласие за налагане на "максимални стойности на интензивността на метана" до 2030 г. за производителите в чужбина, които изпращат изкопаеми горива в Европа, става ясно от изявление на Съвета на ЕС, който представлява държавите членки.

Метанът е 80 пъти по-голям проблем от CO2, а светът изостава с решениетоОколо 30% от повишаването на температурите, на което светът става свидетел, се дължи на този газ
Правилата за внос вероятно ще засегнат основните доставчици на газ, сред които са Съединените щати, Алжир и Русия. Миналата година Москва намали доставките за Европа и оттогава Норвегия я замени като най-голям доставчик на газ по тръбопроводи в Европа, като тези доставки са с един от най-ниските интензитети на метан в света.

"Най-накрая ЕС се насочва към втория по важност парников газ с амбициозни мерки", коментира Юта Паулус, съводещ преговарящ от страна на Европейския парламент, като добавя, че законът "ще има отражение в световен мащаб".

Метанът се отделя в атмосферата от неработещи тръбопроводи и инфраструктура в петролни и газови находища.

Как ЕС допринася за по-малко емисии на парникови газовеДепутатите подкрепят предложения на ЕК за за ограничаване на газовете в атмосферата при производство или употреба
Сега законът ще бъде представен на Европейския парламент и страните от ЕС за окончателно одобрение. Обикновено тази стъпка е формалност, която води до предварително договорени сделки.

Регламентът въвежда също така нови изисквания за петролния, газовия и въглищния сектор за измерване, докладване и проверка на емисиите на метан. Сделката задължава производителите на нефт и газ в Европа редовно да проверяват и да отстраняват изтичанията на мощния парников газ в своите операции. То също така забранява повечето случаи на изгаряне и изпускане, когато компаниите умишлено освобождават в атмосферата ненужния им метан, от 2025 г. или 2027 г. в зависимост от вида на инфраструктурата.