Soter Analytics, глобална компания за безопасност на работниците в промишлеността, проучва нагласите на поколението Z към професиите от индустриален тип в логистиката, производството, складирането и други подобни отрасли.

Ето какви са основните акценти от изследването, в което са анкетирани над 2000 участници.

Поколението Z не се интересува от кариера в промишлеността

Само 14% биха обмислили работа в промишлеността, а 26% я приемат само като възможност за краткосрочна кариера.

Ниско заплащане и ограничени възможности за повишение

Около 46 % от анкетираните посочват заплащането като основна причина за обмисляне на дадена работна позиция, а 29 % заявяват, че ако заплащането в промишлеността е по-високо от средното за начинаещи, биха го обмислили.

Бъдеще без работници: Никой не иска да става водопроводчик и това е проблемКой ще поддържа системите за отопление, и климатизация, ВиК и електрически инсталации, когато днешните работници се пенсионират?

Всеки пети от анкетираните смята, че работата в промишлеността е зле платена.

Междувременно 32 % от представителите на поколението Zers биха обмислили работа в промишлеността, ако има ясен път към корпоративна позиция.

Работно време и безопасност на труда

Гъвкавото работно време е важно според 40% от анкетираните, а 26% смятат, че кариера в промишлеността не предлага гъвкаво работно време.

Същевременно една четвърт от поколението Z смятат, че индустриалната работа не е безопасна.

"Съществува възможност за приобщаване на поколението Z към работната сила в промишлеността, но работодателите трябва да се променят по няколко основни начина, за да направят този преход възможен", коментира Матю Харт, основател и главен изпълнителен директор на Soter Analytics.

Поколението Z връща силата на синдикатите в битката за трудови праваСпоред Центъра за американски прогрес поколението Z е

Проучването се провежда в момент, когато Белият дом изтъква нови инвестиции в чиста енергия и производство в резултат на политиката на президента Джо Байдън "Байдъномика".

Според икономическия съветник на Белия дом Хедър Буши, от януари 2021 г. насам частният сектор е обявил 133 млрд. долара инвестиции в чиста енергия, допълва Fastcompany.