Помфрет е малко градче в щата Вермонт. Намира се в североизточната част на САЩ, близо до канадската граница.


Помфрет е скучно място. Според официалните данни там живеят по-малко от 1000 души. Не може да се каже, че жителите му прекалено богати или прекалено бедни. Изобщо – средна работа. Няма много забавления, социалният живот е като в село. Едно градче, което пътуващият с кола по безкрайните американски пътища би подминал без да се замисли.


Когато дойде есента обаче, ситуацията в Помфрет се променя. Градчето е обградено от живописни гори. В короните на тези дървета есента рисува с неописуеми цветове. Гледката е магическа. И тогава идват снимащите. Тихата провинциална идилия отстъпва място на тълпите с телефони и фотоапарати, които са готови на почти всичко за перфектния есенен кадър. В наши дни животът в социалните мрежи е по-важен от реалния.

„През последните няколко години ситуацията беше извън контрол. Автобусите просто изхвърляха хора тук. Беше лошо, местните хора решиха, че не могат да търпят повече“, разказва пред BBC Дебора Гудуин, координатор в местния център по изкуствата.

Оказва се, че най-желаното място от всички снимащи е фермата Sleepy Hollow – частно стопанство, до което води криволичещ живописен път, изваден сякаш от приказките. Всички жадни за лайкове се насочват натам, струпват колите си наоколо, правят боклук задоволяват физиологичните си нужди където им падне.

И всичко това заради перфектния кадър. Красивият сезон на листопада започва да се превръща в ад за жителите на Помфрет.

Когато туристите в Бали имат проблем, всички звънят на Нилух ДжелантикКогато става въпрос за недобросъвестни туристи в Бали, тя е виждала и чувала всичко

Sleepy Hollow има прелюбопитна история. Построена е за първи път в края на XVIII век от двама братя, дошли от Кънтектикът. През следващите двеста години фермата работи, но в средата на миналия век техните наследници я продават. След това собствениците започват да се сменят по-често. През 2005 г. фермата е купена от китариста на Aerosmith Джо Пери с идеята да я превърне в място за семейна почивка. Музикантът опитва да продаде имота десет години по-късно за малко над 3 млн. долара, но след това променя решението си и го запазва.

Някои наричат това място „едно от най-фотогеничните“ в света. И има защо – фермата наистина предлага страхотна гледка, но със снимането й се прекалява. През 2018 г. Йън Елдрич, автор в изданието New England, разказва как е посетил мястото през есента. Отивайки рано стуринта наивно си мислел, че ще е първият турист. Но преди разсъмване среща китаец, биолог, живеещ в Бостън. Ученият е ранобуден - станал в 3 часа сутринта само и само на види фермата по изгрев. Скоро се появяват група виетнамски фотографи, пътували от Калифорния, младо семейство с тримесечно бебе от Лос Анджелис и така постепенно групата нараства до поне 25 души. Всички въоръжени с фотоапарати, стативи и огромно желание да снимат.

Instagram ни прави по-лоши туристи. Ето как да пътуваме с уважениеПътешестването се завърна с пълна сила това лято, а с него – и лошото поведение на туристите

През миналата есен на месните хора вече наистина им писва от цялата лудост около фермата. Предприета е първата стъпка – пътят край нея се превръща в еднопосочен с надеждата тарфикът да намалее. Тактиката обаче не сработва. Затова през тази година той просто се затваря за посетители. Само местните могат да карат по него в периода от 23 септември до 15 октомври, т.е. точно когато есента предлага най-живописните гледки.


Освен това група ентусиасти започват кампания за събиране на средства. И я описват по следния начин:


„През последните години станахме свидетели на безпрецедентно струпване на инстаграм и тик-ток туристи-инфлуенсъри. Те разбиваха пътищата ни, предизвикваха катастрофи, закъсваха с коли и трябваше да им помагаме, използваха имотите ни като тоалетни, стъпкваха градините ни и обиждаха местните хора“.


Досега те са събрали над 16 хил. долара. Идеята е да използват парите за отстраняване на щетите.

Повечето местни хора искат да е ясно, че те не са против туристите по принцип. Настояват обаче за малко повече уважение от посетителите, отношение, което към момента е рядкост.

Идват, снимат се и си тръгват: Битката със свръхтуризма започва отначалоВъзходът на нискобюджетните авиокомпании, краткосрочните наеми на жилища и круизните кораби са основен фактор за проблема

Шерифът пък подчертава, че пътят към Sleepy Hollow изобщо не е строен за трафика, на който е бил подложен през последните години.


„През изминалите две години там имаше толкова много коли, че беше невъзможно да мине пожарна или линейка, ако се случи инцидент“, казва той.


И докато в Помфрет се оплакват от прекаленото внимание на външни хора, в съседния град Уудсток ситуацията е различна. Там имат нужната инфраструктура да се справят с голям брой туристи – пътища, ресторанти, кафенета, магазини. За Уудсток проклятието на Помфрет е благословия. Благодарение на туристите бизнесът работи на пълни обороти, което е добре особено след последното дъждовно лято, казват местните.


Така човек може да види различните страни на едно явление в два града, не много отдалечени един от друг. Очевидно е, че туристите-инфлуенсъри няма как да бъдат напълно изгонени, а и не е това целта. В Помфрет вече обмислят система от резервации и други мерки, с които процесът да бъде регулиран в бъдеще. Защото от това да си „най-фотогеничното място на света“ може да се печели.