Председателят и главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън възлага големи надежди на изкуствения интелект.

В интервю за Bloomberg той казва, че според него следващото поколение служители „вероятно ще работи 3,5 дни в седмицата“ поради напредъка в технологиите като AI, които ще направят работните процеси по-ефективни.

„Вашите деца ще живеят до 100 и няма да имат рак благодарение на технологиите“, казва още Даймън пред Bloomberg TV.

Ръководителят на JPMorgan посочва, че AI вече се използва от хиляди служители в банката и е вероятно да доведе до драстични подобрения в качеството им на живот, дори ако премахне някои работни места.

AI технология ще обслужва най-богатите клиенти на Morgan StanleyИнструментът ще бъде използван в звеното за управление на активи на банката, след като в продължение на няколко месеца е тестван от 1000 финансови консултанти

Даймън, който нарече AI „критичен за бъдещия успех на компанията“, вече е казвал, че технологията може да се използва, за да помогне на компанията да разработи нови продукти, да стимулира ангажираността на клиентите, да подобри производителността, както и управлението на риска.

Дори и при всички позитиви, предлагани от AI обаче, технологията крие рискове, казва Даймън: „Най-големият негатив според мен е, че изкуственият интелект се използва от лоши хора, за да правят лоши неща.“