Шест поредни години Финландия държи титлата „Най-щастливата страна в света“, според Световния доклад за щастието, което нямаше как да не предизвика огромен интерес към нейните безплатни насоки за благоденствие.

Още през март тази година департаментът по туризъм на страната, Visit Finland, обяви своеобразен конкурс за 10 души, които да посетят страната и да се впуснат в своя майсторски клас за щастие.

От Visit Finland съобщават, че са получили над 150 000 заявления от цял свят и в опит да достигнат до възможно най-много хора, те решават да предложат майсторския клас безплатно и във виртуален формат.

Обучението по щастие, което стана достъпно онлайн на 14 септември, е свързано с четири основни теми: природа и начин на живот, здраве и баланс, дизайн и всекидневие и храна и благополучие.

CNBC селектира най-важното, което може да научите от уроците в курса по щастие, но съветва да ги изгледате, „за да открие своя вътрешен финландец“.

Сису или защо финландците са най-щастливите хора в светаТова е понятие и начин на живот, които са вплетени във финландската култура от повече от 500 години

1. Свързване с природата

Финландия има закон, който дава на хората правото да се скитат и да нощуват сред природата, независимо от собствеността върху земята. Много финландци лагеруват, разхождат се и карат колело сред природата и се възползват от всичко, което тя може да им предложи, с всичките си сетива.

„Дори малкото време, прекарано сред природата, намалява стреса, избистря ума и ви позволява да се свържете със себе си по много специален начин“, казват лекторите по време на майсторския клас Микаела Кройц, турист и природолюбител.

Семейството преди работата: Защо скандинавците са най-щастливите в светаЗащо скандинавските страни имат такава преднина по показател щастие? HR експерти обясняват каква е ролята на работна култура в това

2. По-добре е да имате достатъчно, отколкото да искате повече

Много хора се гордеят със състезателният си дух и са ценени заради него, но може да има и недостатъци в това винаги да се целиш по-високо и да искаш повече, според лектора Ейприл Рине.

„Когато сме фокусирани върху това да постигаме все повече, всъщност никога не можем да осъзнаем какво ни е достатъчно“, казва Рине по време на курса. "Летвата продължава да се вдига и да се вдига."

Тя определя „достатъчно“ като баланс, хармония и удовлетвореност. Това означава да имате всичко необходимо, за да процъфтявате, без да съжалявате, че е можело да постигнете още повече.

Нагласата „Ще бъда щастлив само когато постигна тази цел или спечеля тази сума пари“ не работи по пътя на удовлетворението. Вместо да се фокусирате твърде много върху всичко останало, което искате, просто бъдете отворени към възможностите на хоризонта.

Смятате, че повече свободно време ще ви направи щастливи? Ето от колко часа имате нужда всеки ден

3. Направи си сам

Урокът по дизайн в курса по щастие на Финландия е важен, защото обяснява доколко нашите домове и пространствата влияят на благоденствието.

„Финландците имаме стара поговорка, че бедният човек не може да си позволи лошо качество“, казват лекторите в курса.

Едва ли ще се изненадате, че „доброто“ качество за финландците не означава най-скъпото. Понякога нещата имат по-голяма стойност, ако сме ги направили със собствените си ръце, или пък материалите, използвани за направата им, са устойчиви и по-добри за нашата планета.

Ето как да използвате дизайна, за да подобрите начина си на живот:

Купувайте само значими предмети, които ще издържат изпитанието на времето и винаги ще ви харесват.

Правете красиви неща и се обграждайте с тях.

Бъдете винаги близо до природата, като декорирате дома си с цветя.

Мислете как да проектирате вашето пространство, за да направите живота си по-лесен и по-функционален. Това е един от ключовете към щастието.