Днес повече от всякога хората търсят начини да живеят по-дълго, а Дан Бютнер, автор и експерт по най-дълго живеещите общности в света, тръгва да търси отговорите на този въпрос преди повече от 15 години.

Сега новият му документален филм, излъчен по Netflix, "Live to 100: Secrets of the Blue Zones", привлича вниманието на хората, които търсят дълголетие, пише CNBC.

В своите търсения Бютнер пътува до петте "Сини зони" - областите с най-висок процент на доживяване до 100 години и с най-висока средна продължителност на живота в света. Това са Окинава, Япония;
Сардиния, Италия; Лома Линда, Калифорния, САЩ; Икария, Гърция; Никоя, Коста Рика.

След като интервюира жителите на тези райони и наблюдава практиките в ежедневието им, Бютнер успява да открие общи черти във всичките пет „Сини зони“ и извежда четири неща, които всяка общност прави, за да допринесе за дълголетието си.

4 неща, които най-дълго живеещите хора в света правят за добро здраве и щастие

Хората залагат на естественото движение. Повечето „Сини зони“ не разчитат на технологиите за транспорт, за да свършат нещо. Те ходят пеша от едно място до друго, строят неща на ръка или се занимават с градинарство. Тези примери за физическа активност с ниска интензивност се оказват по-ценни от упражненията за жителите на „Сините зони“, защото те остават активни през по-голямата част от деня, отбелязва Бютнер в документалния си филм.

Сису или защо финландците са най-щастливите хора в светаТова е понятие и начин на живот, които са вплетени във финландската култура от повече от 500 години


Те имат положителен поглед върху живота. Хората в „Сините зони“ често поддържат оптимистична перспектива за живота, като залагат на различни практики - религиозни или духовни. Те също така правят паузи, когато е необходимо, и целенасочено си почиват.

Но може би най-голям принос за положителната перспектива има връзката им с тяхната цел. От "икигай" в Окинава до "plan de vida" в Никоя, жителите на „Сините зони“ откриват истинското си призвание и го използват като гориво, за да продължат напред в живота.

Те се хранят разумно. Много от хората в „Сините зони“ спазват вегетарианска диета, включваща предимно зеленчуци, плодове, ядки и грудки като сладки картофи. Обикновено те също така се стремят да се хранят умерено и не са склонни да прекаляват с яденето. Тъй като няколко „Сини зони“ отдават приоритет на градинарството, те често консумират пресни храни направо от дворовете си.

Те ценят семейните и социалните си връзки. Жителите на „Сините зони“ преимуществено поставят семейството на първо място и често предпочитат да прекарват време с близките си пред допълнителните работни часове. Партньорството също е от значение за тях.

"Хората в „Сините зони“ поставят партньорите си като приоритет, подхранват връзките си и инвестират в тях", казва Бютнер в документалния филм.

Едновременно с това те активно поддържат подходящ социален кръг. "Да имаш правилните приятели, това е най-голямата тайна, която помага на тези хора да правят правилните неща и да избягват грешките", добавя той. "Голямото прозрение е, че същите неща, които ни помагат да живеем дълго и здравословно, са нещата, които правят живота ни достоен за живеене."