Ако използвате самолетни услуги редовно, най-вероятно сте имали полет с плачещо бебе или крещящо дете на борда в близост до вас.

Авиокомпанията Corendon Airlines, която е турска собственост, предлага решение на този проблем като въвежда зони без деца по един от своите маршрути.

Така наречената зона "Само за възрастни" ще бъде достъпна за пътници над 16-годишна възраст, съобщи Euronews.

Corendon е първият европейски превозвач, който предлага тази услуга, следвайки примера на някои международни компании като AirAsia.

Зона "Само за възрастни" ще се предлага за полети между Амстердам и карибския остров Кюрасао. Услугата стартира през ноември.

Петзвездна класа в облаците: Най-добрите международни авиокомпании за 2023Най-сериозният претендент - Qatar Airways, не успява да спечели приза в класацията

Зоната за деца ще бъде разположена в предната част на самолета и в нея ще има 93 места, запазени за пътници на възраст над 16 години.

Тя ще бъде отделена от останалата част на самолета със специални стени и завеси. За да закупят място в зоната за възрастни, пътниците ще трябва да заплатят допълнително 45 евро в едната посока.

На разположение са и девет места с допълнително пространство за краката, които струват допълнително 100 евро на полет.

Основателят на Corendon Атилай Услу заяви, че зоната без деца има за цел "да се приспособи към желанията на пътниците, които търсят допълнително спокойствие по време на полета".

Услу допълни, че освен това, родителите, пътуващи с деца, ще се притесняват по-малко, че пречат на другите пътници. "Те могат да се наслаждават на полета, без да се притесняват, че децата им вдигат шум", казва той.

Corendon вече предлага хотели само за възрастни в редица дестинации, включително Кюрасао, Бодрум и Ибиса.

Лукс в небето: Авиокомпания предлага полет до Малдивите в милионерски стилBeond предлага премиум салон с легнали седалки, които съчетават общи компоненти с автомобилите Ferrari

Преди нея обаче, други международни авиокомпании стартираха услугата зона за възрастни. AirAsia X разполага с тиха зона за полети на дълги разстояния с A330, която е запазена за пътници над 12 години.

Scoot, нискотарифен сингапурски превозвач, разполага с кабини ScootinSilence на своите полети 787. Те също са достъпни само за пътници над 12 години.

Край на безплатното пътуване в Европа: Въвеждат нови такси за чужденциСистемата ETIAS е създадена по модела на програмата за безвизово пътуване ESTA, която беше въведена през 2009 г. от САЩ

Пътниците изглежда са ентусиазирани от тази идея.

В проучване по поръчка на Newsweek от Redfield and Wilton Strategies, 1500 пълнолетни американци отговарят на въпроса дали искат зони без деца в обществения транспорт.

Почти 60 % са съгласни, че зона за възрастни в самолетите и влаковете "би била нещо положително", докато 27 % не се съгласни с това, а 14 % не са сигурни, допълва Euronews.