Life in plastic – it's fantastic!

Повечето хора обичат да си припяват култовия рефрен от песента Barbie Girl на Aqua, макар че от излизането на сингъла минаха цели 26 години.

Животът в пластмаса обаче далеч не е фантастичен за човечеството и за планетата, сигнализира базираната в Швейцария консултантска компания Earth Action.

На 28 юли тя отбелязва инициативата Международен ден на превишаване на количествата пластмаса. С други думи – точно днес светът официално надхвърля количеството пластмаса, с което може да се справи ефективно за една година.

"Повишаването на осведомеността е една от целите ни, но овластяването и възможността за действие са още по-важни", коментира пред Euronews Green Сара Перърд, съизпълнителен директор в Earth Action. "Ние не искаме просто да образоваме хората по този въпрос, а искаме данните и заключенията в нашия доклад да действат като инструмент за придвижване на необходимите промени, които са необходими.", допълва тя.

Международният ден на пластмасата има за цел да повиши осведомеността за вредните ефекти от употребата на пластмаса и за борбата ни за адекватно рециклиране.

Рециклирането на EV батерии - нов терен за глобална надпревара Този пазар се очаква да нарасне от 11 млрд. долара през 2022 г. до 18 млрд. до 2028 г.

Датата 28 юли е важна, тъй като тя посочва средният напредък на всяка страна в света в управлението на пластмасата, като се изчислява колко се рециклира в сравнение с това колко се изхвърля. Някои страни например, са в състояние да преработват много повече пластмаса от други.

Денят на превишаване на допустимите норми за Дания е 26 декември, тъй като тя е добра в управлението на пластмасовите отпадъци. Има само четири дни, в които пластмасата се изхвърля в сравнение с капацитета на страната да я рециклира.

Нигерия достига "ден на превишението" на 3 януари, което означава, че през останалата част от годината пластмасата просто не се рециклира или управлява, и често се изхвърля в околната среда, обяснява Euronews.

Според Earth Action, 43% от всички генерирани пластмасови отпадъци се управляват неправилно. Това се равнява на повече от 68,5 милиона тона пластмаса само тази година и включва 420 000 тона химически добавки, изпуснати във водните басейни.

На Големия боклучен върху камарата боклуци вече има живи организми

От 8 януари 2023 г. над 40% от населението на света живее в райони, в които количеството генерирани пластмасови отпадъци вече е надвишило капацитета за тяхното управление.

Пластмасата обаче е вредна не само за околната среда, но и за живите същества. Макропластмасата - всичко, което е по-голямо от 5 мм, може да доведе до заплитане, наранявания и поглъщане от животните. Докато микропластмасата, с размер по-малък от 5 мм, е свързана с канцерогенни ефекти, чернодробна дисфункция и ендокринни смущения - особено ако съдържа опасни вещества.

Производството на пластмаси също не се забавя, като повече от половината от всички пластмаси, които някога са били произведени, датират от 2000 г. Очаква се световното производство на пластмаси да продължи да нараства бързо и до 2050 г. да достигне над 1 млрд. тона.

Много от най-големите производители на пластмасови отпадъци в света са от глобалния Юг - отчасти защото се налага да приемат и обработват отпадъците на по-богатите страни.

Преобразяване на света: Топ 10 решения за градското развитие през 2023 г. Да промениш света около себе си не означава само да блъснеш една стара сграда, за да построиш нова

"Милиарди хора живеят без адекватни системи за управление на отпадъците и замърсяването с пластмаса е очевидно в някои части на света", обяснява д-р Тобиас Нилсен, изследовател на политиката за климата и устойчивото развитие в Шведския институт за околната среда.

"И все пак не само националните правителства, но и компаниите, работещи в тези страни, носят отговорност за развитието на управлението на пластмасовите отпадъци. ЕС също може да помогне в разработването на системи за управление на отпадъците и, разбира се, като гарантира, че пластмасовите отпадъци от ЕС няма да попаднат в развиващите се страни.", допълва ученият.

Понастоящем Организацията на обединените нации се стреми да постигне съгласие по договор относно замърсяването с пластмаса, за да се премахне замърсяването с отпадъци и отпадъците в световен мащаб, отбелязва в заключение Euronews.