Швейцарският производител на часовници Swatch Group заведе съдебно дело срещу правителството на Малайзия за конфискуване на часовници с цветовете на дъгата за правата на ЛГБТ, като според компанията това е накърнило репутацията ѝ.

Хомосексуализмът е престъпление в Малайзия, където мнозинството е мюсюлманско, а правозащитни групи предупреждават за нарастваща нетърпимост към общността на лесбийките, гейовете, бисексуалните, транссексуалните и хомосексуалните (ЛГБТ) в страната, отбелязва Reuters.

През май малайзийските власти конфискуваха часовници от колекцията "Pride" на Swatch заради наличието на буквите "LGBTQ" върху тях, съобщи министърът на вътрешните работи.

Служителите на ведомството "незаконно" са конфискували 172 часовника от 16 търговски обекта, заявяват от Swatch в съдебни документи, цитирани от Reuters.

За съдебния иск, подаден на 24 юни във Върховния съд на Куала Лумпур, съобщи за първи път малайзийският новинарски уебсайт Malay Mail.

"Без съмнение, иззетите часовници не са в състояние по никакъв начин да предизвикат нарушаване на обществения ред или морал, или нарушения на закона", се казва в иска на Swatch.

Те сглобиха Франкенщайн: Omega по следите на фалшив часовник за $3 млн. Той е закупен за 3,115 млн. швейцарски франка - 25 пъти повече от горната прогнозна цена

В известията за конфискация, връчени на швейцарския гигант в производството, часовниците са описани като имащи елементи на или насърчаващи правата на ЛГБТ и потенциално нарушаващи малайзийското законодателство.

Повечето от конфискуваните часовници, чиято обща стойност на дребно е 64 795 рингита (14 250,05 долара), не съдържат надпис ЛГБТ, заявиха в своя защита от Swatch.

Компанията настоява за обезщетение и връщане на часовниците, като твърди, че способността ѝ да развива бизнес в страната е била "силно застрашена" от конфискациите.

Пред Reuters Swatch Group заяви, че не коментира текущи съдебни дела.

Министерството на вътрешните работи на Малайзия не отговори на запитването за коментар.

Върховният съд на Куала Лумпур трябва да разгледа делото на 20 юли.

Русия конфискува швейцарски часовници за милиони евроЧасовниците Audemars Piguet са с цена от близо 830 000 евро за брой и са иззети от московския офис на компанията

Конфискуването и съдебният процес се случват преди решаващи регионални избори, които ще противопоставят прогресивната коалиция на министър-председателя Ануар Ибрахим на предимно консервативния етнически малайзийски мюсюлмански алианс.

В навечерието на изборите Ануар е обвиняван от критици, че не прави достатъчно, за да защити правата на мюсюлманите в Малайзия. Премиерът многократно заявява, че неговото правителство ще отстоява принципите на исляма и че правата на ЛГБТ няма да бъдат признати от неговата администрация.

В Малайзия има граждани, изпратени в затвор заради хомосексуализъм. Миналата година 18 души бяха задържани по време на парти за Хелоуин, на което присъстваха членове на ЛГБТ общността, допълва Reuters.