Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард предупреждава, че банката няма да остане "безучастна", ако се стигне до едновременно увеличаване на печалбите и заплатите предвид продължаващата висока инфлация в региона.

От около година еврозоната се бори с висока инфлация, припомня CNBC, която се дължи първо на рекордно високите разходи за енергия, а напоследък и на рязкото покачване на цените на хранител.

По предварителни данни общата инфлация се е понижила през последните месеци, като от 6,1% през май спада до 5,5% през юни. Въпреки това тя остава значително над целевото равнище на ЕЦБ от 2% и централната банка не очаква тя да спадне до желаното ниво преди 2026 г.

Поради това ЕЦБ е бдителна по отношение на всички рискове, които биха могли да обърнат тенденцията и да доведат до по-нататъшно повишаване на инфлацията, включително маржовете на печалбата.

Инфлацията в еврозоната с поредно понижение през юниИнфлацията в 20-те държави, които използват еврото, се понижава до 5,5 % през юни от 6,1 % през май
"Неотдавнашният период на висока инфлация не беше съпроводен с намаляване на маржовете на печалба на компаниите, които в някои случаи дори се увеличиха, особено когато търсенето на стоки и услуги изпреварваше предлагането. В същото време и заплатите се повишиха с повече от очакваното", коментира Лагард в интервю за френския вестник La Provence.

Съществуват опасения, че някои компании увеличават цените си повече, отколкото е необходимо, за да компенсират по-високите разходи, като по този начин увеличават маржовете на печалбата си - и потенциално инфлацията. Освен това работниците, които също се сблъскват с по-високи цени при покупката на стоки, настояват за по-голямо увеличение на заплатите.

Лагард е категорична, че е важно да се знае дали компаниите планират да намалят маржовете си, "което обикновено се е случвало по време на предишни епизоди на висока инфлация, или ще станем свидетели на двойно увеличение - на маржовете и на заплатите".

"Едновременното увеличение и на двете би подхранило инфлационните рискове, а ние не бихме останали безучастни пред това", акцентира Лагард.

ЕЦБ към пазарите: Не очаквайте намаляване на лихвите следващите две годиниОт юли 2022 г. насам ЕЦБ е повишила лихвените проценти с 400 базисни пункта
Централните банки обръщат все по-голямо внимание на този въпрос на фона на опасенията, че компаниите се възползват от по-високите цени и допълнително подхранват инфлационния натиск. Данни на Международния валутен фонд показват през юни, че половината от нарастването на европейската инфлация през последните две години се дължи на по-високите корпоративни печалби.

Тогава МВФ предупреди, че може да се наложи компаниите да се задоволят с по-малки печалби, за да върнат инфлацията в нормалното русло.

По време на пресконференция през юни Лагард заявява на свой ред, че нейният екип ще "предприеме по-твърди мерки по отношение на паричната политика", за да гарантира, че няма да има по-нататъшен инфлационен натиск от страна на печалбите на предприятията.

"Мисля, че от икономическа гледна точка това е оправдано, рационално е, но, разбира се, хората са хора. Страните около масата ще трябва действително да определят какво ще правят занапред по отношение на разпределянето на печалбите и организирането на тези социални отношения. Това, в което те могат да бъдат сигурни при обсъждането си, е, че Европейската централна банка ще предприеме всички необходими мерки, за да върне инфлацията на 2%", предупреди тогава Лагард.