Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) е сертифицирала за тестване превозно средство, което калифорнийски стартъп описва като летящ автомобил. По този начин разработката става първото напълно електрическо превозно средство, което може да лети и да се движи по пътищата, получило одобрение от правителството на САЩ, пише CNN.

От Alef Automotive заявяват, че техният автомобил/самолет, наречен Model A, е първото летящо превозно средство, което може да се движи по обществени пътища и да паркира като нормален автомобил. Освен това моделът има възможност за вертикално излитане и кацане. От публикуваните снимки също така става ясно, че Model A може да превозва един или двама пътници, а спецификациите му сочат, че ще има пробег от 320 километра по шосе и 180 километра по време на полет.

Компанията очаква да продава превозното средство за 300 000 долара, като първата доставка се предвижда да бъде извършена в края на 2025 г.

От FAA са потвърдили, че са издали на компанията специален сертификат за летателна годност, позволяващ ограничени действия, които включват изложби, научноизследователска и развойна дейност.

Поглед в бъдещето: Ето как изглежда терминалът за въздушни таксита в Дубай
Множество компании работят по изцяло електрически VTOL, което е съкращение от Vehicle Takeoff and Landing aircraft (самолет с вертикално излитане и кацане). FAA обръща внимание, че разработката на Alef "не е първият самолет от този вид", който получава специален сертификат за летателна годност. Но от компанията контрират, че тяхното превозно средство е различно поради способността му да функционира както по пътищата, така и във въздуха, да изглежда като нормален автомобил и да паркира на нормално паркомясто.

"Развълнувани сме да получим този сертификат от FAA. Той ни позволява да се доближим до това да предоставим екологично чисто и по-бързо придвижване за хората и компаниите, спестявайки им много часове всяка седмица. Това е една малка крачка за самолетите, но гигантска крачка за автомобилите", коментира Джим Духовни, главен изпълнителен директор на Alef.

На уебсайта на компанията се казва, че летящият автомобил ще бъде сертифициран като "нискоскоростно превозно средство", което означава, че няма да може да се движи по-бързо от около 40 км/ч по асфалтови пътища.

"Предположението е, че ако водачът се нуждае от по-бърз маршрут, той ще използва летателните възможности на Alef", става ясно от сайта на компанията, като добавят, че все още се нуждаят от одобрение от Националната администрация за безопасност на движението по пътищата, за да представят модела си на пътя.

Летящ автомобил от Словакия извърши първия си тестов полетПрототип на летящ автомобил извърши първия си 35-минутен полет между летищата в Нитра и Братислава в Словакия
Разработката на превозното средство е в ход от 2015 г. насам, след като четирима приятели - Константин Кисли, Павел Маркин, Олег Петров и Духовни, вдъхновени от филмите "Завръщане в бъдещето" (които предвиждат летящи автомобили да се появят през същата година), решават да създадат компания, която да се опита да направи това реалност, разказва още CNN.

През 2018 г. е проведен успешен автоматизиран изпитателен полет на скелетна версия на автомобила, а през следващата година е направен такъв и с прототип в реални размери.

От Alef разкриват, че тази година могат да се похвалят с предварителни поръчки за повече от 400 автомобила. Цената за включване в опашката на чакащите е 150 долара, а приоритетното място в нея - 1 500 долара.