Гръцкият консервативен лидер Кириакос Мицотакис победи левоцентристкия си съперник на вторите избори в рамките на един месец и обяви, че има "силен мандат" да върви по-бързо по пътя на промяната, съобщава BBC.

Неговата партия "Нова демокрация" (НД) печели 40,5% от гласовете, с почти 23 пункта преднина пред "Сириза", при преброени по-голямата част от гласовете.

Мицотакис победи Сириза и през май, но свика нови избори в опит да спечели мнозинство. "Днес НД е най-мощната дясноцентристка партия в Европа", коментира той пред свои поддръжници в Атина.

На Мицотакис се приписва успешното връщане на гръцката икономика към стабилност и растеж след тежка дългова криза и три международни спасителни програми, припомня още медията и добавя, че въпреки че много гърци се борят с кризата, свързана с разходите за живот, избирателите са предпочели да се придържат към партията, обещаваща по-ниски данъци и подобряване на общественото здравеопазване.

Турция, Гърция и Румъния са най-посещавани от българите през април Пътуваме повече отколкото през предпандемичната 2019 г.
"Народът ни даде сигурно мнозинство. Големите реформи ще продължат бързо", акцентира още Мицотакис, след като става ясно, че неговата партия има такава преднина.

Миналия месец НД не успя да получи мнозинство в 300-местния парламент, затова и той реши да свика избори с цел съставянето на стабилно еднопартийно правителство. Според гръцките изборни правила най-голямата партия получава бонус между 20 и 50 места. С повече от 40% от гласовете “Нова демокрация” получава максимума.

Все пак Мицотакис посочва, че не може да обещае чудеса, но че партията му има "високи цели" да преобрази Гърция с по-добро обществено здравеопазване и образование.

Партията "Сириза" на бившия министър-председател Алексис Ципрас от своя страна категорично беше победена през май, а сега губи още повече позиции, получавайки по-малко от 18% от гласовете. Той обаче е категоричен, че дали ще подаде оставка зависи изцяло от членовете на партията му.

Възход на крайната десница

Нова демокрация печели изборите в Гърция, но се готви за втори турМицотакис потвърди, че се ориентира към предизвикване на нови парламентарни избори, на които дясноцентристката сила очаква да си осигури абсолютно мнозинство в гръцкия парламент
Една от големите новини от изборите в Гърция е успеха на новосъздадената крайнодясна партия "Спартанци", която печели почти 4,7% от гласовете, преминавайки прага от 3% за влизане в парламента. Тя се появи като политическа сила едва този месец, когато Върховният съд забрани друга крайнодясна партия - “Гърците”.

Нейният основател беше Илиас Касидиарис, който в миналото се подвизава като говорител на неонацистката партия "Златна зора". Тя също беше забранена като престъпна организация, а лидерите ѝ получиха дълги ефективни присъди.

Заедно с националистическата "Гръцко решение" и ултраконсервативната "Победа” трите крайно десни партии печелят близо 13% от гласовете и 34 места.

И младите избират консервативното

Иначе победата като тази на 55-годишния Кириакос Мицотакис над “Сириза” на Алексис Ципрас е рядкост в гръцката политика, тъй като малко партии увеличават дела си, когато са държали мандата.

Гърция не е само Тасос и Миконос. Непознатите острови, които ще ви очароватНеизменен фаворит на туристите, Гърция винаги има запазено място сред най-добрите дестинации за почивка в Европа
Друг важен момент е, че консерваторите успяват да привлекат повече млади избиратели от своя съперник.

Това се случва и благодарение на фрагментацията на левия вот, като социалистическата ПАСОК получава над 11%, а комунистическата ККЕ - около 7%.

“Мицотакис си създаде репутация на лидер с тефлоново покритие, като през изминалата година отблъсна поредица от кризи, включително железопътна катастрофа и скандал с подслушване, който свали шефа на разузнаването и собствения му племенник, работил като началник на кабинета на министър-председателя. След мигрантската криза възгледите на повечето гръцки гласоподаватели са се променили в полза на по-строги и консервативни политики”, казва Панос Колиастасис, доцент по политология в Университета на Пелопонес, цитиран от BBC. "Причината се корени в миграционната криза от 2020 г. на река Еврос, когато Турция се опита да вкара хиляди мигранти на гръцка територия и правителството на Мицотакис действа бързо. Така че по-голямата част от обществеността възприема миграционния въпрос като външна заплаха за националния суверенитет".