Храненето, добрите взаимоотношения и положителното отношение са фактори, които допринасят за дълголетието, но рецептата за дълъг и щастлив живот не може да работи без физическа активност.

Това е изводът на Хектор Гарсия и Франсеск Миралес, автори на книгата Икигай: Японската тайна за дълъг и щастлив живот, за написването на която разговарят с над 100 от най-възрастните хора в Окинава, Япония - зона с най-висока концентрация на столетници в света.

Гарсия и Миралес дават представа за ежедневието на столетниците на Окинава, включително за упражненията, които правят, разказва CNBC.

„Не е нужно да ходите на фитнес всеки ден или да бягате маратони“, пишат те. „Както японските столетници ни показват, всичко, от което се нуждаете, е Радио Тайсо“.

Става дума за 5-минутното упражнение, което хората в Япония правят всеки ден.

Почти всички, които Гарсия и Миралес интервюират, казват, че практикуват популярното японско упражнение, което съществува от десетилетия. То носи това име, защото инструкциите за движенията са излъчени по радиото през 1929 г.

„Дори обитателите на старческия дом, който посетихме, посвещаваха на това упражнение поне пет минути всеки ден, въпреки че някои го правеха от инвалидните си колички“, пишат авторите.

Днес Радио Тайсо все още се излъчва всеки ден в 6:30 сутринта по една от най-старите радиостанции в Япония, NHK Radio 1, според сайт, посветен на упражнението.

Упражненията обикновено се правят в група, включително в училища преди началото на часовете и в предприятия преди работа.

„Едно от най-емблематичните Радио Тайсо движения се състои в това просто да повдигнете ръцете си над главата си и след това да ги свалите надолу с кръгово движение“, пишат Гарсия и Миралес.

Упражненията са с ниска интензивност, могат да бъдат чудесен начин да започнете деня си и тяхната основна цел е „насърчаването на дух на единство сред участниците“.