Победителят в изтощителното състезание „Човек срещу кон“ обяви, че не е спал 29 часа преди старта, след като долетял от Тенерифе, за да грабне победата.

Планинският маратонец Рики Лайтфут се превръща в едва третия човек, който печели състезанието от началото му през 1980 г.

Той разказва пред BBC, че тръгва на път рано сутринта в петък, като лети през Манчестър за Уелс, където се провежда състезанието.

След като пресича финалната линия, високият 1.93 метра Лайтфут няма представа дали е спечелил, тъй като хората и животните поемат по различни маршрути към финала.

След като поразпитва, той разбира, че е изпреварил 1 000 други бегачи и 50 коня с време от 2:22:23 часа.

Лайтфут печели 3 500 паунда (4 300 долара), след като побеждава класиралия се на първо място сред конете с над две минути по 36-километровото трасе.

След победата 37-годишният пожарникар потегля към Мерипорт, Къмбрия, тъй като трябва да бъде на работа в 07:30 часа сутринта в неделя.

За последен път човек побеждава кон в състезанието през 2007 г., а първият случай е през 2004 г.

Наградата за бегача, който успее да надвие най-бързия кон, започва от 500 паунда (615 долара) и се увеличава с 500 паунда във всяка година, в която се провежда състезанието, докато не бъде спечелена. Състезанието “Човек срещу кон“ беше отменено в предходните две години заради пандемията.