За втори път през последните 10 години списъкът на най-надеждните автомобили в САЩ се води от японски модели, сочи изследване на списанието Consumer Reports.
Изследването е направено въз основа на тестване на над 250 модела автомобили и информация, събрана от 1.3 млн. автомобилни собственици.

В списъка през тази година са включени пет нови модела - Toyota RAV4, Infiniti G35, Toyota Sienna, Mazda MX-5 Miata и Honda Fit.

Изследването е направено сред модели на автомобили със средна норма на надеждност и отговарящи минимално на щатските правителствени и застрахователни изисквания към автомобилите за безопасност.

За четвърта поредна година хибрида Toyota Prius е обявена за автомобила с най-задоволителни характеристики от потребителите, въз основа на процента отговорили, че биха си купили същия автомобил отново. Втора позиция за поредна година се заема от модела Chevrolet Corvette.

В същото време броят на японските модели автомобили в класацията се е понижил до 26 от 31 година по-рано, а този на европейските е нараснал от девет на 11.

Тестовете са посочили, че моделите на Volkswagen като цяло са се представили най-добре, следвани от тези на Honda, BMW, Mercedes-Benz, Mazda и Nissan.

Въпреки това обаче Honda, Subaru и Toyota са получили най-висока оценка по отношение на надеждност сред производителите.

Сред най-големите разочарования от списанието посочват субкомпактния модел на Toyota - Yaris. На фона на отличните характеристики на автомобила по отношение на енергийна ефективност и надеждност, като негативи се посочват слабото му представяне в кризисна среда, високото ниво на шум и неудобството на шофьорското място.