Много служители мразят да ходят в офиса. Някои дори са готови да напуснат работа, ако са принудени да се върнат там след пандемията.

Но истината е, че хибридната работа е тук, за да остане, пише Fast Company.

Макар да обичат дните, в които работят от вкъщи, не е лоша идея служителите да оценят и офис предимствата.

А те не са малко. Работното място помага да се чувствате свързани с колегите, да се развиете кариерно и да откриете нов смисъл в професията си.

Да се научите как да обичате офиса, може да подобри качеството на живот, щастието и удовлетворението ви. Това невинаги е лесно, но ето четири съвета, които могат да бъдат полезни.

Граница между работата и личния живот

Работата от вкъщи може да направи трудно поддържането на граници между работата и личния живот. Всъщност, 65% от хората са недоволни от липсата на този баланс и планират да напуснат, ако той не се подобри, според данни на Fiverr.

Посещението в офиса може да помогне да затвърдите границите и да подобрите разграничението между работата и дома. И макар че пътуването е една от най-страшните части от завръщането в офиса, то помага да подредите мислите си, за да сте готови да се заемете със задачите за деня или да се ангажирате напълно със семейството си, когато се приберете вкъщи.

Постоянната рутина може да се отрази благоприятно на психичното ви здраве. Когато установите модел на ходене в офиса в определени дни, не е необходимо да преработвате графика си всяка седмица. От неврологична гледна точка всеки предпочита предвидимостта и избягва несигурността, затова наличието на рутина има тенденция да подпомага благосъстоянието.

Когато имате рутина, можете да се възползвате от "когнитивното разтоварване", при което определени дейности просто се случват, без да се планират, организират или предвиждат. Например, ако винаги ходите в четвъртък в офиса, може да определите маршрута за пътуване до работа за този ден всяка седмица.

Ако искате да обичате офиса повече, оценете начините, по които той ви помага да разделите работата от живота си. Възползвайте се максимално от пътуването, като слушате аудиокниги в колата или си наваксвате с имейли във влака. И приемете рутината, която може да ви даде усещане за закономерност и предсказуемост в работата и живота.

Фокус върху кариерното развитие

Със сигурност можете да развиете кариерата си, ако работите от дистанция, но пътят към повишение може да е по-труден и по-бавен.

По последни данни на Live Data Technologies вероятността работещите по този модел да получат повишение е с 31% по-малка; по данни на ResumeBuilder вероятността да получат повишение е с 24% по-малка.

Поразително е, че когато тези служители, получават увеличение на заплатата, то обикновено е по-малко от това на работещите в офиса.

Някои компании са се постарали да наблегнат на равнопоставеността и да намалят предубежденията, свързани с отдалечените служители.

Но когато редовно се сблъскате с някой колега в кафенето и обсъждате идеи или пиете кафе с ментор, това изгражда по-силни връзки. Хората имат когнитивно предубеждение за познатост и повторяемост. Всъщност, когато се виждаме повече и имаме по-голямо ниво на познанство с тях, сме склонни да ги приемаме по-добре.

Макар лидерите и компаниите да имат добри намерения за заплатите и повишенията като еднакво достъпни за всички служители, в човешката природа е да помним тези, които виждаме повече и това често дава резултат в по-силни взаимоотношения и кариерно развитие.

Ето защо ценете офиса за видимостта, която ви осигурява, и за начините, по които ви помага да изграждате мрежа от контакти и социален капитал.

Оптимизация

Оптимизирайте работата в офиса, за да постигате успехи в кариерата си. Компаниите искат да възнаграждават онези, които имат най-силен принос за нея, така че отличното ви представяне е сигурен начин за напредък.

Със сигурност може да вършите чудесна работа от вкъщи – затова хибридният модел ще остане.

Но защо не опитате да оптимизирате работата си в офиса, да повишите своята продуктивност, ангажираност и удовлетвореност. Ето как да стане това:

1. Съсредоточете се върху сложни задачи. Изследване на Университета в Маастрихт и Университета "Еразъм" установява, че когато работата е по-сложна, изисква бързина и има повече напрежение, сътрудничеството лице в лице е най-ефективно за добри резултати.

2. Ценете колегите си. Друго проучване, публикувано в Journal of Labor Economics, установява, че членовете на екипа са склонни да се вдъхновяват взаимно и да повишават резултатите като цяло. Това е социален феномен, при който черпим енергия от другите, когато сме заедно и така повишаваме колективната ангажираност на екипа.

3. Повишете своята ангажираност и удовлетвореност. Изследване на Асоциацията за психологически науки открива връзка между производителността, ангажираността и удовлетвореността. Когато сте по-продуктивни, сте склонни да бъдете по-ангажирани и удовлетворени. Когато сте удовлетворени, е по-вероятно да сте ангажирани и продуктивни.

4. Приоритизирайте целите си. Изследване на McKinsey показва, че наличието на чувство за цел прави хората по-продуктивни. Личното присъствие с колегите може да затвърди по-голямата картина, по която всички заедно работите, което е свързано с щастието, удовлетворението и ефективността.

Усещане за принадлежност

Офисът помага да се свържете с колегите и да изградите чувство за принадлежност и общност.

Когато работите от дистанция, е по-вероятно да се виждате само с ограничен кръг от хора. Но в офиса се виждате с повече и можете по-лесно да поддържате връзка с тях.

Освен това можете да разчитате езика на тялото и да разбирате нюансите на комуникацията в по-голяма степен, отколкото при видео или аудио връзка с екипа. И може да сте в течение на това, което се случва с тези хора. Дори да не искате колегите да са ви най-добри приятели, открийте ползата да се чувствате забелязани, свързани и в екип.