Лидерите на Европейския съюз постигнаха единодушно споразумение за изготвяне на план за помощ на Украйна в размер на 50 млрд. евро, след като премиерът на Унгария Виктор Орбан оттегли ветото си.

Решението беше взето изненадващо бързо в началото на извънредна среща на върха в Брюксел днес (1 февруари), на която фондът беше основната тема в дневния ред.

"Имаме споразумение. Единодушие", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в публикация на Х.

"Всички 27 лидери се споразумяха за допълнителен пакет от 50 млрд. евро за подкрепа на Украйна в рамките на бюджета на ЕС.

По този начин се осигурява стабилно, дългосрочно и предвидимо финансиране за Украйна. ЕС поема водеща роля и отговорност в подкрепата за Украйна; ние знаем какъв е залогът", допълни дипломатът.

Реакция в социалните мрежи публикува и председателят на ЕК Урсула Фон дер Лайен.

"Споразумение!

Европейският съвет изпълни нашите приоритети. Подкрепа за Украйна. Борба с незаконната миграция. Подкрепа за европейската конкурентоспособност.
Добър ден за Европа", написа тя.


От Киев президентът на Украйна Володимир Зеленски изрази своята благодарност.

"Много е важно, че решението беше взето от всички 27 лидери, което още веднъж доказва силното единство на ЕС", заяви Зеленски.

"Продължаващата финансова подкрепа на ЕС за Украйна ще укрепи дългосрочната икономическа и финансова стабилност, която е не по-малко важна от военната помощ и санкционния натиск върху Русия", допълни той.


Политическото решение относно Механизма за Украйна дава възможност за започване на официални преговори между Съвета и Европейския парламент, които се очаква да бъдат ускорени поради нарастващата спешност на изпращането на свежи пари на Киев.

Първият кръг от преговорите е насрочен за понеделник в Страсбург.

„Ядрена опция“ за Орбан: Може ли Унгария да стане безгласна буква в ЕСОт 2018 г. Унгария е в първата фаза на член 7 заради отстъплението от демокрацията, наблюдавано от министър-председателя Виктор Орбан


До тази сутрин унгарският министър-председател блокираше отпускането на нови средства за Украйна, въпреки многократните молби на разкъсаната от войната страна, която се нуждае от 34,45 млрд. евро западна помощ, за да поддържа икономиката си през 2024 г. и за основни услуги като здравеопазване, образование, социални политики, пенсии.

Преди европейските лидери да вземат решението си, германският канцлер Олаф Шолц настоя за единодушно решение от страна на всички 27 държави членки на ЕС за съгласуване на съвместен план, който да предложи стабилно финансиране на Украйна през следващите години.

"Вярвам, че сега е моментът да се вземе решение", заяви той пред репортери, пристигайки за извънредната среща на върха. "Ще работя много усилено, за да стигнем до споразумение на всичките 27 държави", допълни Шолц, цитиран от Reuters.

Полският министър-председател Доналд Туск коментира, че няма "план Б" за помощта на Европейския съюз за Украйна, а Виктор Орбан трябва да реши дали Унгария е "част от нашата общност".

"Трябва да играем твърдо и честно, но няма място за компромис. Няма среден път - или си на страната на Украйна, или на страната на Русия", заяви Туск преди срещата на върха.

Има ли „умора от Украйна“ и какво може да означава това за КиевБез западна подкрепа, смятат анализатори, Украйна може да загуби войната до лятото


Необходимостта от спешно вземане на решение се засили в средата на декември, когато Орбан изпълни заплахата си и блокира предложения фонд от 50 млрд. евро, оставяйки Европейската комисия без повече парични средства за превеждане.

Законодателната безизходица във Вашингтон още повече задълбочи тежката ситуация, превръщайки срещата на върха в решаваща дата, на която лидерите нямаха друг избор, освен да излязат от задънената улица, подчертава Euronews.

Одобряването на Инструмента за Украйна, който е свързан с по-широк преглед на общия многогодишен бюджет на блока, изискваше единодушно одобрение - правило за гласуване, което Орбан употребяваше в миналото с цел блокиране на колективни решения и извличане на ползи. Наред с различните си искания унгарският лидер поиска годишен преглед на 50-милиардния фонд - искане, което служителите в Брюксел изтълкуваха като прикрит опит да се гарантира, че правото му на вето ще бъде върнато през следващата година.

Освен това Орбан и неговите заместници поискаха незабавното отпускане на близо 22 млрд. евро от кохезионния фонд и фонда за възстановяване, които Комисията все още задържа.

Будапеща също така се противопостави на плащането на лихвите, произтичащи от Инструмента за Украйна и фондовете за възстановяване COVID-19, които са частично финансирани чрез съвместно емитиране на дълг и ще трябва да бъдат постепенно изплащани.

Битката на Виктор Орбан за еврофондовете - може ли този път да е различно?Продължаващата сага с еврофондовете и Унгария поставя под въпрос самата жизнеспособност на режима на Орбан – и доверието в Брюксел

Според постигнатото днес споразумение, лидерите на ЕС "ще провеждат всяка година дебат относно прилагането на Механизма с оглед предоставяне на насоки", но този дебат няма да подлежи на гласуване, което означава, че вето няма да се прилага.

"Ако е необходимо", се добавя в компромиса, лидерите могат да поканят Комисията да предложи преразглеждане на финансовата помощ, след като настоящият многогодишен бюджет приключи след две години.

Текстът не включва никакви отстъпки по отношение на замразените средства или лихвените проценти, допълва Euronews.

По информация на медията, окончателното решение за споразумението е постигнато непосредствено преди началото на срещата на върха по време на частна среща, на която са присъствали Виктор Орбан, Шарл Мишел, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц и италианският министър-председател Джорджа Мелони.

По темата работи: Любомира Тонева