Всеки, посещавал Италия, знае, че има неписани правила, които трябва да се спазват, а най-важните са свързани с храната.

Капучино след 11 ч. сутринта? Само за туристи.

Карбонара със сметана? Ужасяваща мисъл.

Ананас върху пица? Това вече е ерес.

Поне досега беше така.

Но през 2024 г. последната от тези забрани най-вероятно ще отпадне, благодарение на Джино Сорбило, известен неаполитански пицайоло (майстор на пицата), който добавя ужасяващия ананас в менюто на заведението си на Via dei Tribunali – най-известна улица за гладни туристи в световната столица на пицата.

Произведението на Сорбило "Margherita con Ananas" струва 7 евро

Но това не е обикновена хавайска пица: това е пица бианка без доматен слой, поръсена с най-малко три вида сирене, а ананасът е запечен два пъти, за да придобие карамелизиран вид.

Сорбило, пицар от трето поколение, казва пред CNN, че я е създал, за да "се бори с предразсъдъците по отношение на храната".

"За съжаление хората следват тълпата и се съобразяват с чуждите възгледи или с това, което са чули", казва той.

"През последните няколко години забелязах, че много хора осъждат съставки или начини на приготвяне на храна само защото в миналото повечето не са ги познавали, затова исках да сложа тези спорни съставки, които се третират като отрова, на неаполитанска пица, за да ги направя вкусни.", обяснява специалистът.

Според него това, че приготвя иновативната пица в историческия център на Неапол с неговата 3000-годишна история, също е важен момент. (Самият пицайоло има 21 обекта по целия свят, включително в Маями, Токио и Ибиса.)

Как се приготвя кошмарът на италианците

Ананасът се изпича предварително и след това се охлажда. Върху тестото се добавя пушена провола (местно сирене от краве мляко от Кампания), зехтин екстра върджин и пресен босилек, след което пицата отива директно в пещта на дърва.

Пицата идва от САЩ? Скандално интервю на професор по хранене шокира Италия Той поставя под съмнение автентичността на емблематични италиански ястия

След като я извади от пещта, майсторът я поръсва с два вида пушено сирене cacioricotta: едното от сардински кози, а другото - от биволи от близката област Чиленто.

"Това я прави наистина вкусна", допълва той.

Критика и отвращение

Вкусен или не, ананасът върху пица е противен на повечето италианци, които не спестиха критики и дори обиди за произведението на Сорбило в социалните медии.

Нещо повече – пицата дори е обсъждана по националната телевизия.


Но според Сорбило, тези, които са били достатъчно смели да я опитат, са се отнесли благосклонно.

"Преди да я пусна в социалните мрежи, я включих в менюто ни, без да казвам нищо и много хора я поръчаха, включително неаполитанци", казва той.

"Но Италия е разделена на две. И не само тя. Има много спорове по този въпрос. Мисля, че хората като цяло не са любопитни. Те са недоверчиви към всичко различно.", допълва пицарят.

"Знаете ли, че ананасът е част от хранителната култура на Европа още от времето, когато Христофор Колумб го е опитал в Гваделупа през 1493 г. и го е донесъл обратно? ", пита Барбара Полити, журналистка, която отива директно в Неапол, за да опита новия вид пица. "Хареса ми, това е малко като сушито - в началото може да не го обичаш, но после се превръща във фиксация.", допълва тя.

Истинските пици са в Италия. Къде обаче са най-вкуснитеЗа 2023 г. на върха на класацията за най-добри пицарии в Италия, застават две

Авантюра в менюто

За Сорбило ананасът върху пицата не се различава от по-авантюристичните добавки през последните години.

"Хората използват съставки, които преди пет-шест години никога не са били използвани. Например, шпек от Алто Адидже, мортадела, шамфъстък, маслини на прах, пяна от моцарела, дори конфитюри. Защо да не преоткрием ананаса? В миналото дори шунка или рукола не са се слагали на пици, а сега са нещо нормално."

Едно от нещата, които специалистът задължително препоръчва да се спази в рецептата, е да не се приготвя с доматена основа.

"Това е друг плод - с два плода, които имат киселинност, няма да е добър продукт", казва той. "Вместо това слагам три пушени сирена и това променя пицата, става различен вкус."

Фреска на храна, наподобяваща пица, е открита в древния римски град ПомпейФреската е открита в антрето на къща, към която е имало и пекарна

Всъщност, това не е единствения случай, в който Сорбило експериментира с търпението на италианците.

"Когато излезе ананасовата пица, някой написа: "А сега виж дали можеш да направиш и кетчуп", така че го послушах", казва той. "И започна още един скандал."

Тук не става въпрос за обикновен кетчуп. Вместо това той използва домашен сос от червени и жълти италиански домати Datterino, върху бяла основа с пушена провола. След това се снима как го яде триумфално, заобиколен от бутилки с домашен кетчуп, произнасяйки, че е "добър".

"Сигурен съм, че скоро ананасовата пица ще се появи в менютата и на други пицарии в Неапол - и не само тук.", допълва той.