Долната камара на руския парламент направи първата стъпка към одобряване на законопроект, който ще отмени ратификацията на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити.

412 депутати гласуваха без нито един „въздържал се“.

Бързото и почти единодушно приемане на законопроекта за дератификация беше гарантирано, след като миналата седмица 440 от 450-те членове на Думата положиха подписите си под него като вносители, съобщи Reuters.

"В интерес на гарантирането на сигурността на нашата страна, оттегляме ратификацията на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити", заяви председателят на Думата Вячеслав Володин преди началото на заседанието днес.

Той заяви, че докато Русия е ратифицирала договора от 1996 г. през 2000 г., Вашингтон не е успял да го ратифицира заради "безотговорното си отношение към въпросите на глобалната сигурност". "Руската федерация ще направи всичко, за да защити своите граждани и да запази глобалния стратегически паритет", каза Володин.

Северна Корея пусна на вода първата си тактическа ядрена подводница Тя едва ли ще може да оцелее достатъчно дълго по време на война, смятат анализатори

Въпреки че Русия оттегля ратификацията, тя ще остане страна по Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити и заявява, че ще продължи да предоставя данни на глобалната система за наблюдение, която предупреждава света за всеки ядрен опит.

Експерти по контрол на въоръженията са обезпокоени, че Русия може да се приближава към тест, който би бил възприет като заплашителен сигнал от Запада в момент на засилена конфронтация заради войната в Украйна, отбелязва Reuters. През този век нито една държава, с изключение на Северна Корея, не е провеждала изпитание, включващо ядрен взрив, допълва агенцията.

Какво представлява Договорът за забрана на ядрените опити

Това е договор от 1996 г., който забранява "всяка пробна експлозия на ядрено оръжие или всяка друга ядрена експлозия" навсякъде по света.

Защо се цели забраната им?

В преамбюла на договора се посочва целта за намаляване и в крайна сметка за премахване на ядрените оръжия. В него се казва, че забраната на изпитанията, "като ограничава развитието и качественото усъвършенстване на ядрените оръжия и прекратява разработването на усъвършенствани нови видове ядрени оръжия, представлява ефективна мярка за ядрено разоръжаване и неразпространение във всичките му аспекти".

Медведев: Русия ще използва ядрено оръжие, ако офанзивата на Украйна успее

Кои държави са подписали и ратифицирали

Общо 187 държави са подписали договора, а 178 са го ратифицирали, като са приели съответните закони в парламентите си.

От деветте държави, които притежават ядрени оръжия, Великобритания, Франция и Русия са подписали и ратифицирали. САЩ, Израел и Китай са подписали, но не са ратифицирали. Индия, Пакистан и Северна Корея все още не са подписали или ратифицирали документа.

Какъв е правният статут на договора

Договорът не е влязъл в сила от правна гледна точка. Той може да стане такъв едва след като бъде подписан и ратифициран от 44-те посочени държави - деветте с ядрени оръжия и 35 други, които притежават ядрени мощности и изследователски реактори.

Екзистенциален риск: Защо моделът за ядрени оръжия няма да работи при AIНе може да бъде правено сравнение между тези две технологии, следователно няма как да работят по един модел

Има ли договорът практически ефект

Да, на практика договорът създаде норма срещу ядрените опити. От 90-те години на миналия век нито една държава не е извършвала ядрен опит с изключение на Северна Корея, която извърши последния от шестте си опита през 2017 г. и е под санкциите на ООН, свързани със забранените ѝ ядрени програми и програми за балистични ракети.

"След сключването и отварянето за подписване на Договора за забрана на ядрените опити, те станаха табу", казва Асоциацията за контрол на въоръженията, базирана в САЩ организация с нестопанска цел.

Това е "изключително ефективен договор, въпреки че не е влязъл в сила", казва Матю Харис, директор по въпросите на разпространението и ядрената политика в мозъчния тръст RUSI в Лондон.

Готов ли е Путин да играе на ядрена рулетка със ЗападаДжо Байдън не изключва отговорът да е

Режимът за проверка на договора включва Международна система за наблюдение – мрежа от съоръжения за наблюдение по света, които са в състояние да засекат звука от ядрен взрив или свързаната с него сеизмична активност или радиоактивни емисии.

Когато бъде завършена, тази мрежа ще се състои от 321 станции за наблюдение и 16 лаборатории, разположени в 89 държави. Около 90% от тях вече са изградени и функционират.

Какво променя Русия и защо

На 5 октомври президентът Владимир Путин заяви, че Русия трябва да оттегли ратификацията си, за да "отрази" договорния статут на САЩ.

Долната камара на руския парламент, Държавната дума, предприе бързи действия, за да осъществи това и изготви законопроект, който депутатите гласуват тази седмица.

Какво е значението на тези събития

Този ход е част от редица действия и изявления на Русия, които увеличиха ядреното напрежение със Запада от началото на войната в Украйна.

Той следва прекратяването от страна на Москва през февруари на New START – последният останал договор за ядрени оръжия със САЩ, който ограничава броя на стратегическите бойни глави на двете страни.

Тази година Путин обяви и разполагането на руски тактически ядрени ракети в Беларус - руски съюзник, който граничи с Украйна.

Русия е разположила ядрени оръжия в Беларус, потвърди ПутинТой уточни, че оръжията ще бъдат използвани само ако територията или държавата на Русия са застрашени

Путин отправя ядрени заплахи още от първия ден на нахлуването си в Украйна, когато заяви, че всеки, който се изпречи на пътя на Русия, ще бъде изправен пред "такива последствия, каквито никога не е срещал в историята си".

Тъй като конвенционалните сили на Русия изпитват затруднения във войната, той говори за нейната ядрена мощ – включително за разработването на оръжия от ново поколение като крилатата ракета "Буревестник" и междуконтиненталната балистична ракета "Сармат", за да възпре и сплаши опонентите си на Запад.

Какво следва

Русия заявява, че няма намерение да извърши първото си ядрено изпитание от 1990 г. насам и че няма да извърши изпитание, ако САЩ не го направят.

Геополитически шах: Ключовите ходове на Г-7 в играта с Китай и Русия Най-развитите икономики ще трябва да преодолеят дори по-сериозните си различия, за да са единни срещу Пекин и Москва

Но дератификацията ще ѝ осигури правно покритие за провеждане на изпитване, ако пожелае и анализатори в областта на сигурността смятат, че сега руското изпитване е по-вероятно.

Възможно е Путин да държи опцията за тестване в резерв, в случай на рязко влошаване на ситуацията за Русия в Украйна, като би могъл да я използва като драматичен предупредителен сигнал към Запада. Публично руският президент заяви, че не е готов да каже дали е необходим тест или не.