Кралската прокуратура на Обединеното кралство (CPS) разреши да бъдат повдигнати обвинения срещу петима българи, заподозрени в шпионаж в полза на Русия, пише The Guardian.

Трима мъже и две жени, на възраст между 29 и 45 години, са обвинени в „заговор за събиране на информация, предназначена да бъде пряко или косвено полезна на врага“, се казва в съобщението на CPS.

Ник Прайс, ръководител на отдела за специална престъпност и борба с тероризма на CPS, посочва: „CPS разреши обвинение в заговор за извършване на шпионаж срещу трима мъже и две жени, заподозрени в шпионаж в полза на Русия.

„Орлин Русев, 45 г., Бисер Джамбазов, 41 г., Катрин Иванова, 31 г., Иван Стоянов, 31 г., и Ваня Габерова, 29 г., ще бъдат обвинени в съучастие за събиране на информация, предназначена да бъде пряко или косвено полезна на враг с цел вреда за безопасността и интересите на държавата между 30 август 2020 г. и 8 февруари 2023 г.

Всички те трябва да се явят пред магистратския съд в Уестминстър на 26 септември.

На Русев, Джамбазов и Иванова са повдигнати обвинения на 11 февруари 2023 г. за притежание на фалшиви документи за самоличност с неправомерни намерения по чл. 4 от Закона за документите за самоличност от 2010 г.

Полицаи, претърсили имоти в Лондон и Норфолк, обитавани от тримата, са открили предполагаеми фалшиви паспорти и официални документи за самоличност за Обединеното кралство, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия , Словения, Гърция и Чехия, посочва BBC. Някои от документите съдържат снимки на Русев и Джамбазов. Твърди се, Русев сам е правил фалшификати.

Какъв е животът на шпионите, след като бъдат разкрити?Шпионажът крие огромни рискове, но не всички остават да лежат в затвора

Според обвиненията българите са работили в оперативна шпионска клетка за руските служби за сигурност и че тази работа е включвала наблюдение на различни цели, пише още още BBC и допълва, че те са обвинени в работа по активни операции във Великобритания и Европа и събиране и предаване на информация на руската държава.

Твърди се още, че 45-годишният Русев е управлявал операции от Обединеното кралство и е действал като връзка с тези, които са получавали разузнавателната информация.

Групата е обвинена и в организиране на операция за наблюдение в Черна гора, включваща създаването на фалшиви лични карти за журналисти, включително такава с образа на Иванова, пише BBC.

Русев, Джамбазов и Иванова живеят в Обединеното кралство от години, сменят различни работни места и жилища в крайградски райони.

Русев има история с бизнес сделки в Русия. Той се премества в Обединеното кралство през 2009 г. и прекарва три години във финансовия сектор, пише още BBC.

Според профила му в LinkedIn по-късно Русев е притежавал бизнес с дейност в сигналното разузнаване, което включва прихващане на комуникации или електронни сигнали.

Русев, чийто последен адрес е крайбрежна къща за гости в Грейт Ярмут, заявява, че някога е бил съветник в българското министерство на енергетиката, посочва BBC.

Двама от задържаните българи във Великобритания са били членове на СИККатрин Иванова и Бисер Джамбазов в действителност са били председатели на секционни избирателни комисии в Лондон В средата на август Министерството на външните работи потвърди, че Катрин Иванова и Бисер Джамбазов са били председатели на секционни избирателни комисии в Лондон – Катрин Иванова в Секция 2 в посолство Лондон, а Бисер Джамбазов – в Ийлинг, според Решение №2325 на Народното събрание от 27 март 2021 г. Същите са номинирани от българската общност в Лондон и от Инициативен комитет за секция в Ийлинг, Лондон.